Gebaar Gorbatsjov aan nabestaanden KAL-007

SEOUL, 9 AUG. Sovjet-president Gorbatsjov heeft de nabestaanden van de passagiers van het in 1983 door Russische straaljagers neergeschoten Koreaanse passagiersvliegtuig uitgenodigd om een herdenkingsdienst te houden op de plek in de Sovjet-Unie waar het toestel ongeveer terecht moet zijn gekomen. Dit heeft een woordvoerder van het Zuidkoreaanse ministerie van buitenlandse zaken in Seoul gisteren bekendgemaakt.

“Om humane redenen heeft de Sovjet-Unie besloten de nabestaanden van de slachtoffers voor rouwplechtigheden toe te laten tot de plaats waar het vliegtuig is neergestort”, zo staat in een brief die het comité van nabestaanden gisteren van Gorbatsjov heeft ontvangen. Volgens Hong Hyon Mo, de voorzitter van het comité, zullen 120 familieleden eind deze maand naar de Sovjet-Unie reizen.

De nabestaanden hadden Gorbatsjov eerder in een brief gevraagd om “de waarheid” achter de ramp met de Korean Air Lines (KAL) 007, die op 1 september in het Sovjet-luchtruim door Sovjet-gevechtsvliegtuigen werd neergeschoten en waarbij alle 269 passagiers om het leven kwamen. De nabestaanden hadden Gorbatsjov verzocht om informatie uit de "zwarte doos' van het vliegtuig en om “een beleefde verontschuldiging”.

In zijn brief van gisteren bood Gorbatsjov niet zijn excuses aan maar sprak hij wel zijn “diepe medeleven” uit met de familieleden van de slachtoffers. Hong Hyon Mo zei gisteren in het geheel niet tevreden te zijn met het antwoord van Gorbatsjov. “We zullen doorgaan met onze strijd om de excuses van Gorbatsjov te krijgen en om de volledige waarheid achter de ramp te achterhalen”, aldus Hong Hyon Mo, die bij de ramp zijn vrouw verloor.

Amerikaanse en Japanse media hadden eerder de Sovjet-krant Izvestija geciteerd waarin had gestaan dat het wrak van de neergeschoten KAL-007 was gevonden, en dat de aangetroffen lijken in het geheim waren gecremeerd. In zijn brief ontkende Gorbatsjov dit bericht. (Reuter)