Foto: "Vrij zwemmen' in het Haagse zwembad De ...

Foto: "Vrij zwemmen' in het Haagse zwembad De Regentes gebeurt op zeer beperkte schaal.

Het bad wordt vooral gebruikt door polo- en zwemverenigingen en scholen. De Regentes werd in 1921 gebouwd als bad- en zweminrichting, naar een ontwerp van de architect G. van Drecht jr. Een van de oprichters was de bloemist en tuinarchitect H. Voorhoeve, een oudoom van dr.ir. J.C.C. Voorhoeve, voormalig fractieleider van de VVD. De eerste jaren was het bad niet winstgevend. In het jaarverslag van 1929 kreeg de Haagse bevolking een uitbrander van het bestuur van de badinrichting: te veel mensen beschouwden het zwemmen als een sport en keken niet naar het hygiënische nut en de noodzaak van het zwemmen voor de gezondheid. Bovendien was het tot de bevolking nog niet doorgedrongen dat men eenmaal per week moest baden, zo stond in het jaarverslag. Vijf jaar geleden nam de gemeente Den Haag het zwembad over. Met vier krappe banen is het niet geschikt voor wedstrijdzwemmen. (Foto Daria Scagliola)