Foto: HONGKONG. Een boze vrouwelijke ...

Foto: HONGKONG. Een boze vrouwelijke rekeninghouder van de Citibank-vestiging in Hongkong eist in het kantoor te worden toegelaten om geld op te nemen.

Gisteren ontstond in Hongkong een run op de bank als gevolg van geruchten op de Hongkongse effectenbeurs dat Citibank, de grootste bank in de VS, in liquiditeitsproblemen zou verkeren. Verzekeringen van de kant van de bank en van de regering van Hongkong konden niet verhinderen dat meer dan 1000 klanten hun rekeningen leeg haalden. Lange rijen depositohouders vormden zich voor de loketten. Het bankkantoor bleef extra lang open om te laten zien dat Citibank niets te vrezen had. De geruchten over Citibank zijn ontstaan door berichten in lokale kranten van een week geleden. Daarin zei de Amerikaanse Democratische afgevaardigde John Dingell dat “Citicorp technisch insolvabel” was. Citicorp heeft toen en nu de uitlatingen van Dingell “onverantwoordelijk en onjuist” genoemd. Citicorp is min of meer slachtoffer van de paniek die in Hongkong ontstond na het sluiten van het BCCI-kantoor in Hongkong. Twee kleinere banken in de kroonkolonie, beide met banden in Midden-Oosten, kregen eerder een run op hun kantoren te verwerken. Intussen zijn 10 rekeninghouders van BCCI Hongkong een hongerstaking begonnen. Zij eisen een officieel onderzoek naar de sluiting van de bankvestiging door de autoriteiten. (Foto EPA)