Driekwart miljoen voor vredesproces

PARAMARIBO, 9 AUG. De overgangsregering in Suriname heeft ongeveer driekwart miljoen gulden uitgetrokken om het vredesproces te voltooien. In mei had de Raad van Ministers al besloten 250.000 gulden ter bechikking te stellen van bevelhebber Bouterse, in juni viel het besluit 500.000 gulden ter beschikking te stellen van vice-president Wijdenbosch.

De bedragen voor Bouterse en Wijdenbosch zullen bij de Centrale Bank op een speciale rekening worden gestort en onder beheer staan van de directeur van het ministerie van financiën. De bevelhebber moet aan de vice-president schriftelijk verantwoording afleggen over de besteding van het geld.

Het geld moet de vrede in het binnenland tot stand te helpen brengen en de verhouding tusen de regering en de illegale gewapende groepen te normaliseren. Tot nog toe is dat het beste gelukt met het Junglecommando van Ronnie Brunswijk.

Dit weekeinde komt Brunswijk naar Paramaribo als gast van president Kraag. De vredesonderhandelingen worden gevoerd door bevelhebber Bouterse. De voorbereidende contacten werden gelegd door zijn speciale afgezant Herrenberg en enkele officieren.

De komst van Brunswijk naar de hoofdstad kan gezien worden als een nieuwe doorbraak. Iets meer dan een jaar geleden arresteerde de legerleiding hem, toen hij in Paramaribo was voor eerdere vredesbesprekingen. Zijn aanhouding geschiedde op verdenking van cocaïnehandel. Bij de arrestatie werden twee van zijn lijfwachten doodgeschoten. Op last van de toenmalige president Shankar werd hij na een paar dagen vrijgelaten.