Douwe Egberts lijft groot textielconcern in

ROTTERDAM, 9 AUG. Koffie- en drogisterijconcern Douwe Egberts (20.000 werknemers van wie 5.700 in Nederland) heeft de grootste kleding- en textielonderneming van Australië, Linter Textile, overgenomen. Het bedrijf heeft een omzet van tussen de 300 en 450 miljoen gulden.

Douwe Egberts heeft Linter gekocht van de Australiër Abraham Goldberg. Zijn imperium verkeert in financiële problemen. Het bedrijf wil niet meedelen hoeveel voor Linter is neergeteld. Aanvankelijk was het de bedoeling dat het management zelf Linter kocht, maar het slaagde er niet in het overnamebedrag van 322 miljoen gulden te financieren. Naar verwachting heeft Douwe Egberts nog iets meer voor Linter betaald.

Het lijkt vreemd dat niet de economische moeder van Douwe Egberts, het Amerikaanse Sara Lee, Linter heeft ingelijfd. Sara Lee heeft zelf een textielonderneming in Australië. Bovendien heeft Sara Lee zeggenschap prijsgegeven door Linter naar Douwe Egberts, officieel Sara Lee-DE, te sluizen.

Sare Lee maakte gisteren overigens bekend dat het de Amerikaanse fabrikant van damesondergoed Playtex heeft overgenomen. Sara Lee betaalt hiervoor 171,5 miljoen dollar (330 miljoen gulden) in eigen aandelen.

Volgens Douwe Egberts-woordvoerder Kloosterziel liggen “pragmatische overwegingen” aan het onderbrengen van het Australische Linter bij Sara Lee-DE ten grondslag. Een rol heeft gespeeld dat Douwe Egberts een grote divisie met huishoudelijke en drogisterij-artikelen in Australië heeft.

Mede door de overname van Linter is de omzet van Douwe Egberts met 4,2 procent gestegen in het 30 juni 1991 geëindigde boekjaar. De omzet kwam uit op 6,7 miljard gulden. Daarbij telt Linter alleen de maand juni mee.

Tegenover de omzet door overnemingen stonden afstotingen op het gebied van levensmiddelen. Afgezien van de acquisities en desinvesteringen bleef de omzet gelijk.