CVSE wil honderden extra waarnemers in Joegoslavië

PRAAG, 9 AUG. De 35 landen van de Conferentie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (CVSE) hebben besloten ongeveer 500 waarnemers naar Joegoslavië te sturen, maar het is nog onduidelijk waar, wanneer en hoe deze burgers en militairen hun taak moeten uitoefenen. De federale regering van Joegoslavië, zelf lid van de CVSE, heeft hiermee ingestemd. Er zijn al vijftig waarnemers van de EG actief in de deelrepubliek Slovenië. Vandaag spreken de hoge ambtenaren van de CVSE-landen op hun bijeenkomst in Praag verder over de crisis.

Volgens het ministerie van buitenlandse zaken in Den Haag moeten wel alle betrokken partijen in Joegoslavië een waarnemersrol door landen van de CVSE accepteren. Ook moeten zij garant staan voor de veiligheid van buitenlandse diplomaten en militairen die helpen bij het controleren van het bestand. Nederland heeft op dit moment acht waarnemers en twaalf man ondersteunende staf in Joegoslavië, die deelnemen aan een EG-missie. Nederland is bereid die deelneming uit te breiden.

In een gisteravond laat uitgegeven verklaring roept de CVSE de strijdende partijen in Joegoslavië op hun vijandelijkheden te staken en zich uit de conflictgebieden (in Kroatië) terug te trekken. “Elke kant moet de noodzakelijke politieke controle uitoefenen op zijn geordende en ongeordende troepen”, verklaart de CVSE in een kennelijke verwijzing naar de Servische milities die in Kroatië actief zijn.

De CVSE, een platform waar de Europese landen, de Sovjet-Unie, de Verenigde Staten en Canada praten over Europese veiligheid in brede zin, is voor de tweede keer bijeen in het kader van het zogenoemde crisismechanisme dat eerder dit jaar is ingesteld. Begin juli besloot de CVSE de bemiddeling in de Joegoslavische crisis te delegeren aan de EG.

De hoge ambtenaren, die bij unanimiteit kunnen besluiten een spoedvergadering van hun ministers van buitenlandse zaken uit te schrijven, waren bijeen op verzoek van de EG. Nadat hun vredespogingen afgelopen weekeinde waren vastgelopen besloten de EG-ministers de CVSE om steun te vragen. Verder zullen Groot-Brittannië en Frankrijk de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties informeren over de bemiddelingspogingen van de EG. (AP, Reuter)