Cijfers Unilever vallen beurs tegen, Philips gevraagd

ROTTERDAM, 9 AUG. Licht tegenvallende halfjaarcijfers van Unilever drukten vanmorgen de koersen op de Amsterdamse effectenbeurs. Philips steeg als gevolg van grote buitenlandse belangstelling op een overigens wederom rustige beurs.

AMSTERDAM De halfjaarcijfers van Koninklijke Olie, die gisteren bekend werden gemaakt, en die van Unilever, die vanmorgen verschenen, boden de beurs niet de gewenste inspiratiebron. Handelaren, die hadden gehoopt dat de cijfers van de twee internationals het einde van de zomerrust op het Beursplein zouden inleiden, kwamen bedrogen uit. De cijfers lagen voor beide ondernemingen grotendeels in lijn met de verwachtingen en drukten de stemming op de beurs zowel gisteren als vanmorgen licht.

De CBS-stemmingsindex, die gisteren 0,2 punt lager sloot op 92,7 punten, noteerde om 13.00 uur 0,3 punt lager.

KLM verraste daarentegen de beurs gistermiddag met goede cijfers over het eerste kwartaal van het gebroken boekjaar. Door een verdriedubbeling van de winst steeg de winst per aandeel naar 2,57 gulden. Twee jaar gelden was de winst per aandeel nog 4,36 gulden. De KLM-euforie leverde KLM gisteren een 2,10 gulden hogere slotkoers op 31 gulden. Vanmorgen moest KLM weer drie dubbeltjes inleveren.

De Brits-Nederlandse multinational Unilever maakte vanmorgen voorbeurs de cijfers over het tweede kwartaal bekend. De netto winst per aandeel valt zowel over het tweede kwartaal als over de eerste zes maanden, hoger uit dan in de vergelijkbare perioden vorig jaar. De winst voor belasting daarentegen viel over het tweede kwartaal lager uit. Dat was de voornaamste reden voor de lichte koersval die Unilever vanmorgen zowel op het Beursplein als op de Britse beurs maakte.

“De resultaten van Unilever zijn in lijn met de verwachtingen, alleen in Britse ponden zijn ze wellicht iets tegenvallend”, zei een handelaar vanmorgen. In Londen opende Unilever relatief iets lager dan in Amsterdam waar het aandeel omstreeks het middaguur 1,20 gulden minder waard was op 158,60 gulden.

Handelaren wezen op de opmerkelijk grote vraag die er sedert gisteren weer voor Philips oplaait. Philips presenteerde zich deze week voor een aantal effectenhuizen in Groot-Brittannië. Het bericht dat Philips en Polygram de komende tijd zeker geen nieuwe emissie zullen doen, werd enthousiast ontvangen. Philips, dat gisteren drie dubbeltjes hoger sloot op 33,70 gulden, noteerde omstreeks het middaguur bij opmerkelijk grote buitenlandse vraag vier dubbeltjes winst.

ABN AMRO maakte vandaag de resultaten van een onderzoek naar de fusieplannen van de techniek-, handel- en transportgroep Internatio Muller en de handelsonderneming Hagemeijer bekend. De bank ziet geen aanleiding een fusie tussen beide bedrijven aan te bevelen. Volgens ABN AMRO bestaat er weinig of geen synergie tussen de kernactiviteiten van beide ondernemingen.

Het vanuit Hong Kong opererende conglomeraat First Pacific had eerder voorgesteld de twee ondernemingen bij elkaar te voegen. First Pacific bezit 43,2 procent aandeel in Internatio en zit voor zestig procent in Hagemeijer.

Internatio berichtte vanmorgen op een persconferentie naar aanleiding van het ABN AMRO-rapport dat het over het eerste halfjaar een winst voor belastingen verwacht die niet zal afwijken van die van het vorig jaar. Op de beursvloer duurde het bijna twee uur alvorens er een koers voor Internatio kon worden opgemaakt. Kopers en verkopers van de aandelen, waarin de afgelopen weken nauwelijks is gehandeld, konden het lange tijd niet eens worden over een nieuwe koers. Pas omstreeks het middaguur opende Internatio op 74,00 gulden. Vorig jaar rapporteerde Internatio een netto winst van 10,1 miljoen gulden. Op 29 augustus presenteert het bedrijf de cijfers over de eerste zes maanden van dit jaar.

NEW YORK Op Wall Street sloten de aandelenkoersen na een tamelijk rustige dag lager. Een lagere obligatiemarkt drukte de koersen. Veel beleggers bleven aan de zijlijn en wachten met het nodige wantrouwen op vandaag te publiceren producentenprijzen. Het Dow Jones industrieel gemiddelde sloot 12,75 punten lager op 3.013,86 punten.

LONDEN Het lagere slot van Wall Street en een slappe futures-markt drukten de openingskoersen op de effectenbeurs van Londen flink. De voorbeurs gepresenteerde halfjaarcijfers van Unilever lieten over het tweede kwartaal een iets lagere winst voor belasting zien waardoor de openingskoers lager was. Het FT-100-koersgemiddelde, dat gisteren 3,2 punten hoger sloot op 2.600,6 punten, noteerde omstreeks het middaguur 20,1 punten lager.

FRANKFURT Op de effectenbeurs van Frankfurt bleef het vanmorgen rustig. De aandelenkoersen openden over de hele linie iets lager. Handelaren verwachtten weinig activiteit zo kort voor het weekeinde. Het Dax-30-koersgemiddelde, dat gisteren 1,22 punt lager sloot op 1.630,21 punten, noteerde omstreeks het middaguur 4,59 punten hoger.

TOKIO In Tokio sloten de aandelenkoersen lager na een dag waarop maar weinig werd gehandeld. Daarmee zette de Japanse beurs de stemming van deze week voort. Vier van de vijf dagen sloot de Nikkei-index lager en het volume bereikte aan het begin van de week het laagste niveau van de afgelopen zeven jaar.