British Petroleum 10 pct meer winst

Het Britse olieconcern British Petroleum (BP) heeft in het tweede kwartaal van dit jaar een winst behaald van 313 miljoen pond sterling (1,03 miljard gulden), 10,2 procent meer dan de 284 miljoen pond (937 miljoen gulden) in het tweede kwartaal van vorig jaar.

Deze cijfers zijn berekend op basis van vervangingswaarde, een methode die over het algemeen als een betere weergave van de gang van zaken wordt beschouwd dan die op basis van de historische kostprijs.

Op grond van de historische kostprijs, een berekeningsmethode waarin de winst of het verlies op de in voorraad gehouden olie is begrepen, steeg de kwartaalwinst van 53 miljoen tot 243 miljoen pond (802 miljoen).

De winststijging van BP is vooral te danken aan betere resultaten in produktie en exploratie. Evenals bij de Koninklijke-Shell, die een daling van de kwartaalwinst van twaalf procent bekendmaakte, ging het in de chemische sector minder goed als gevolg van de recessie in de Verenigde Staten en in Groot-Brittannië.