Bij Treuhand-bedrijven dit jaar nog 400.000 ontslagen

BONN, 9 AUG. De Treuhandanstalt, de organisatie die verantwoordelijk is voor privatisering van voormalige Oostduitse staatsbedrijven, verwacht dat dit jaar 400.000 personen, die nu nog in dienst zijn bij de privatiseringsorganisatie, hun baan zullen verliezen. Bij de Treuhand werken nu nog 2,1 miljoen mensen. Dit heeft directeur Birgit Breuel gisteren gezegd.

De werkloosheid in de vroegere DDR steeg, zo bleek dinsdag, in juli scherp met ruim 226.000 personen tot boven de één miljoen. Als gevolg daarvan zit nu 12,1 procent van de beroepsbevolking zonder werk. Breuel verwacht echter niet dat een groot deel van de 400.000 personen deel zal gaan uitmaken van de niet-produktieve beroepsbevolking. Vervroegde pensionering, omscholing en “emigratie” naar de westelijke deelstaten beperken de stijging van het aantal werklozen.

Toch ziet de opvolgster van de vermoorde Treuhandtopman Detlev Rohwedder licht aan het eind van de tunnel verschijnen. Voor het eerst sinds de hereniging zijn Treuhandbedrijven begonnen met het aannemen van personeel. Tot nu toe hebben de ondernemingen 20.000 mensen aangenomen. Breuel denkt dat dit jaar nog eens 60.000 mensen in dienst treden. Volgens de voorzitter is dat een bewijs voor een ommekeer in de economie in het voormalige Oost-Duitsland.

Op dit moment heeft de Treuhand ongeveer 3000 bedrijven - een kwart van alle ex-staatsbedrijven - geprivatiseerd. Daarbij mocht de Treuhand in totaal 12,5 miljard mark in ontvangst nemen. Ongeveer 600 “onverkoopbare” bedrijven moeten echter binnenkort hun deuren sluiten.

Een van de grootste problemen voor de Treuhand vormt de verkoop van de grote, ernstig vervuilde en vervuilende chemische industrieën uit de voormalige DDR. Westerse bedrijven staan niet te trappelen om in deze bedrijven te investeren ook al krijgen ze voor elke 3 mark die ze erin stoppen een subsidie van 1 mark. Onlangs heeft de beheersinstantie besloten de sterk verlieslijdende chemieconcerns overeind te houden. Die beslissing die zeker ook een politike achtergrond had, kost de Treuhand 1 miljard mark per jaar. (Reuter)