Bezoek Mitterrand aan Iran onzeker na moord op Bakhtiar

PARIJS, 9 AUG. De moord op de Iraanse oud-premier Shapour Bakhtiar die gisteren in Parijs werd ontdekt maakt volgens politieke waarnemers in de Franse hoofdstad de voorgenomen reis dit najaar van president Mitterrand naar Teheran hoogst onzeker. De regering toonde zich geschokt door de moord, die door premier Edith Cresson werd veroordeeld als een “laffe aanslag”.

De regerende socialistische partij eiste in een verklaring een “duidelijke veroordeling” van de moord door de Iraanse regering van president Rafsanjani. Het Franse ministerie van binnenlandse zaken acht het overigens vrijwel uitgesloten dat Bakhtiar is vermoord door “moordenaars die door Rafsanjani zijn gestuurd” gezien het beleid van de Iraanse president, die toenadering zoekt tot het Westen, en in het bijzonder Frankrijk.

Het ministerie van binnenlandse zaken noemde gisteren drie mogelijkheden: een onderlinge afrekening in de kring van de Iraanse oppositie in Frankrijk, een actie van islamitische extremisten die de Iraans-Franse toenadering willen torpederen, of een executie door een fanaticus die de "fatwa' van Khomeiny uitvoert - in 1979 werd Bakhtiar door het bewind van de ayatollah ter dood veroordeeld.

De laatste veronderstelling wordt gesteund door de Franse oud-ambassadeur in Iran Georgy. Volgens hem is er geen verband tussen de moord en de verwikkelingen rond de vrijlating van Westerse gijzelaars in Beiroet. Een naaste medewerker van Bakhtiar werd in april in Parijs vermoord.

In 1980 pleegde een Libanese terrorist in opdracht van Iran een mislukte aanslag op Bakhtiar, die toen in Neuilly woonde. Vier leden van het moordcommando, onder wie de leider, de Libanees Anis Naccache, werden gearresteerd en tot levenslang veroordeeld. Vorig jaar kreeg Naccache gratie van president Mitterrand.

De Franse politie verdenkt drie Iraniërs, die woonachtig zouden zijn in Frankrijk, van de moord op Bakhtiar en diens secretaris in Suresnes, een Parijse voorstad waar de oud-premier permanent werd bewaakt door vijftien politiemannen. Dinsdag omstreeks drie uur kregen de drie, wier identiteit werd gecontroleerd, toestemming om Bakhtiar te bezoeken. De drie mannen, die werden gefouilleerd, verlieten het huis drie uur later. De zoon van de oud-premier sloeg gisterochtend alarm omdat de telefoon niet werd opgenomen. De politie ging het huis binnen en vond de slachtoffers. Bakhtiar was de keel doorgesneden, zijn secretaris was met verscheidene messteken om het leven gebracht.

Bakhtiar (76), die als premier de Iraanse mullahs naar hun moskeeën wilde terugsturen, was leider van de zogeheten Nationale Verzetsbeweging, een bundeling van Iraanse opposanten. Maar de aristocraat, die Iran in een Westerse democratie wilde veranderen, had evenmin als de paus divisies. Van zijn beweging gaat volgens Franse deskundigen niet het minste gevaar uit voor het regime in Teheran. In april werd de president van het uitvoerend comité van de Nationale Verzetsbeweging, de 63-jarige industrieel Bouroumand, met messteken vermoord in de hal van het Parijse appartementsgebouw waar hij woonde.