Bank: IM heeft geen fusie nodig om te halveren

ROTTERDAM, 9 AUG. De ABN Amro Bank is geen voorstander van een fusie van de handelsconcerns Internatio-Müller (IM) en Hagemeyer.

Mits IM snel zelf de helft van zijn dochterondernemingen verkoopt en snijdt in de top van de onderneming, kan het bedrijf zelfstandig blijven voortbestaan.

Dit is de conclusie van een - in opdracht van IM - door de bank opgesteld rapport. Bestuursvoorzitter drs M. Thomassen van IM presenteerde deze conclusies vandaag aan de ondernemingsraad en de pers. Het rapport is twee maanden later klaar dan IM aanvankelijk dacht. Volgens Thomassen werkt IM nog aan het - op de laatste aandeelhoudersvergadering in mei toegezegde - “masterplan” dat moet aangeven welk alternatief aandeelhouders hebben voor een fusie met Hagemeyer. Hij kon niet zeggen wanneer dit plan gereed komt. “Het moet wel voor eind dit jaar zijn.”

Internatio voert nu overleg met grootaandeelhouder van Hagemeyer, First Pacific, die ruim 40 procent van de IM-aandelen bezit “inzake haar positie als aandeelhouder.” Thomassen liet doorschemeren dat First Pacific een plaats in de raad van commissarissen krijgt aangeboden.

Voorzitter A. Land van Hagemeyer respecteert de conclusies van ABN Amro Bank. “Jammer, maar het zij zo,” zei Land, die IM veel succes wenst bij het uitvoeren van haar taken. Hij ziet dat First Pacific nu haar andere optie - grootaandeelhouder in zowel Hagemeyer als IM blijven - kan uitoefenen. Maar hij wil de besprekingen tussen Internatio en First Pacific niet beïnvloeden: “Ik wil geen broedende kip storen.”

Het ABN Amro rapport - waarvan IM de kosten niet wil prijsgeven - concludeert dat er weinig synergie zou bestaan tussen IM en Hagemeyer. Land had dat al eerder gezegd: “Synergie heb ik al lang uit mijn woordenboek geschrapt.” Hij zag voordelen in samengaan op het gebied van financiering en management. Die aspecten komen in de conclusies van de bank niet aan de orde. Land, die het hele rapport heeft doorgebladerd, zegt desgevraagd: “Ja, die heb ik ook gemist.”

IM zal haar eerder aangekondigde strategie uitvoeren en alle belangen verkopen, behale de bedrijven in de installatiesector en de medicijnenhandel Interpharm. Die dochters staan voor ruim de helft van het zichtbaar vermogen van 437 miljoen in de boeken en zullen naar verwachting 200 miljoen opleveren. Daarnaast komt nog 50 miljoen aan werkkapitaal vrij. Met die gelden zal IM in de installatiesector en medicijnenhandel investeren, aldus bestuurslid drs M.A. Van Alphen.