"Bagdad nog slechts een tot twee jaar van kernbom'

WASHINGTON, 9 AUG. Irak was nog slechts een tot twee jaar verwijderd van de vervaardiging van een kernbom. Dit hebben Amerikaanse regeringsfunctionarissen gisteren gezegd. Tot dusverre was aangenomen dat Irak hiervoor nog zeker vijf tot tien jaar nodig zou hebben gehad.

De Amerikanen kwamen tot deze conclusie nadat inspecteurs die in opdracht van de VN een inventaris van het Iraakse nucleaire potentieel maken in de buurt van Bagdad onlangs onverwachts een fabriek hadden aangetroffen waarin centrifuges konden worden gemaakt voor de verrijking van uranium.

De installatie had eind dit jaar in bedrijf moeten worden genomen, aldus een Amerikaanse functionaris, die anoniem wenste te blijven. In totaal zouden er ongeveer 200 centrifuges per jaar kunnen worden geproduceerd. De functionaris stelde dat het niet geheel zeker was dat Irak de installatie inderdaad zo snel in gebruik had kunnen nemen, omdat het land nog niet beschikte over het uitzonderlijke sterke staal dat voor de centrifuges nodig is.

“Ze waren er duidelijk dichterbij dan we hadden geschat”, zei een andere functionaris. “Binnen een tot twee jaar zouden ze een produktielijn voor de bom hebben gehad.”

De Iraakse autoriteiten hebben gisteren toegegeven dat ze een hoeveelheid uranium van acht kilo al vier maanden per vrachtwagen door Irak reden om te voorkomen dat het materiaal in handen zou vallen van de VN-inspecteurs. Het uranium zou later kunnen worden gebruikt voor de vervaardiging van plutonium. Dit heeft de leider van het VN-team dat thans Irak bezoekt, David Kay, gisteren gezegd. (AP, Reuter)