Back to the roots met Art Blakey & The Messengers

Zomerjazz bij de NOS: Art Blakey's Jazz Messengers, Ned.3 21.10-22.00u.

Het NOS-jazzconcert van vanavond, Art Blakey's Jazz Messengers "live' in het Théâtre des Champs-Élysées, november 1959, valt met heel verschillende ogen te bekijken. Gevoelens van nostalgie zullen er vooral zijn bij hen die Blakey destijds met eigen ogen aan het werk hebben gezien, misschien in Parijs, maar waarschijnlijker in het Amsterdamse Concertgebouw of de Scheveningse Kurzaal. Die kijkers waren toen jong genoeg om nog wat te willen en de Blues March begeleidde hen bij hun tocht naar de vrijheid, die gekleed ging in petticoat en spijkerbroek. Zij die The Messengers niet konden of mochten zien - het Amsterdamse concert speelde zich 's nachts af - hebben zich misschien getroost met de RCA lp Night in Tunesia waarop een deel van het Parijse concert werd vastgelegd. Die plaat kan dus nu weer even uit de kast.

Historici zullen bij de Parijse beelden vooral hun archief nog eens inspecteren: Art Blakey, vorig jaar overleden. Trompettist Lee Morgan, in 1972 doodgeschoten in een jazzclub, crime passionnel. En daar is ook pianist Walter Davis, die vorig jaar nog op tv te zien was in een documentaire over Dizzy Gillespie. Maar bassist Jymie Merritt, waar is die gebleven?

Jonge fans van saxofonist Shorter - en dat zijn er heel veel, blijkens diens concert op het laatste North Sea Festival - zullen zich vooral verbazen. Speelde Shorter vroeger zo zacht, bijna zonder elektriek? Als ze heel goed luisteren zullen ze zeker overeenkomsten horen tussen toen en nu: de zangerige toon was er toen ook al, evenals de opvallende spaties in zijn spel.

Voor jonge jazzmusici (de Nederlandse conservatoria puilen ervan uit) zal het concert van vanavond vooral leerstof zijn. De slimmen onder hen zullen er wat goede ideeën aan overhouden, de devoten en minder fantasierijken zullen net zo lang oefenen tot ze The Messengers kunnen naspelen. In Nederland is het nog niet zo ver, maar in Amerika begint de back to the roots-beweging een ware cultus te worden. Wie op het laatste North Sea Jazz Festival was, heeft het kunnen zien en horen: de Blues March terug.