Albanezen slaags met politie Bari

ROME, 9 AUG. De Albanese bootvluchtelingen in Bari verzetten zich fel tegen de plannen van Italië om hen terug te sturen.

Na felle gevechten vannacht hebben enkele honderden Albanezen om halftwaalf vanmorgen een politiekordon doorbroken en zijn uitgezwermd over de Zuiditaliaanse havenstad. Italië is vanmorgen vroeg begonnen met het terugsturen van de ongeveer tienduizend Albanezen die gisteren in Bari zijn aangekomen.

Ruim zevenduizend Albanezen waren na aankomst naar het oude stadion van de havenstad gebracht. In de loop van de avond, toen duidelijk was geworden dat Italië direct zou beginnen met de repatriëring, begonnen zij het kordon oproerpolitie om het stadion te bekogelen met stenen en alles wat verder los zat.

De hekken van het stadion werden omvergehaald en de Albanezen vielen de agenten aan. Na een aantal charges en schoten in de lucht werden de meesten weer teruggedreven in het stadion, maar een groep van ongeveer tweehonderd man wist te ontkomen. Volgens de politie zijn bijna al deze Albanezen weer aangehouden.

De sfeer bij het stadion werd vanmorgen steeds explosiever, mede door de hitte en het tekort aan eten en drinken. Vluchtelingen bleven de politie-agenten en de soldaten die ter versterking zijn gekomen, bekogelen met alles wat zij konden vinden. Aan het eind van de morgen brak een groep van tegen de duizend Albanezen door het kordon heen.

Zeker drie vluchtelingen en tien agenten zijn gisteren gewond geraakt bij de gevechten. Twee Albanezen hadden schotwonden, die zij volgens de politie hebben opgelopen binnen het stadion. Toen de Albanezen 's middags van boord gingen, waren al tientallen messen, een aantal pistolen en zelfs automatische geweren in beslag genomen. Een politie-helikopter was eerder beschoten vanaf de vrachtvaarder die de Albanezen naar Bari heeft gebracht.

Pag. 4:

Italië wil terugkeer in enkele dagen

Zodra het licht werd zijn vijf militaire transporttoestellen begonnen aan een luchtbrug om de Albanezen terug te brengen. In de loop van de dag zouden daarbij ook toestellen van de luchtvaartmaatschappij Alitalia worden ingezet. Ook lagen vanmorgen twee veerboten klaar. Italië hoopt binnen drie tot vijf dagen al de ongeveer 13.000 Albanezen die sinds woensdag zijn gekomen te hebben teruggebracht.

Minister van immigratie Boniver zei over deze harde lijn dat Italië in ieder geval niet schiet op bootvluchtelingen en dat het “het enige land (is) dat het Albanese probleem heeft benaderd met concrete gebaren”. Premier Andreotti wees er nog eens op dat in maart 24.000 Albanezen zijn gekomen, van wie velen werk hebben gevonden en van wie in ieder geval niemand zal worden gedwongen om terug te gaan. “Meer kunnen we echt niet doen.”

Op een spoedmissie naar Tirana heeft staatssecretaris van buitenlandse zaken Vitalone beloofd dat Italië op de kortst mogelijke termijn voor 15 miljoen gulden aan medicijnen en levensmiddelen zal leveren. “De hoofdreden dat ze weggaan is honger”, zei minister van immigratie Boniver. Als tegenprestatie heeft Rome geëist dat de Albanese autoriteiten deze nieuwe exodus stoppen. De belangrijkste havens van Albanië zijn gisteren onder militaire controle geplaatst.

De vrachtvaarder Vlora, tot op de schoorstenen en in de masten vol met bootvluchtelingen, had gisteren bij Bari een blokkade van marine- en politieschepen doorbroken. De kapitein zei dat hij de situatie niet meer onder controle had. De politie had iedereen aan boord van het schip willen houden, maar stond machteloos toen tientallen Albanezen in het water sprongen en naar de kade zwommen, en anderen de scheepstrossen gebruikten om van het schip af te komen.

De Italiaanse politie ontdekte aan boord van de Vlora het stoffelijk overschot van een jonge man die was overleden aan messteken. Gisteren spoelde bij Lecce het stoffelijk overschot aan van een 35-jarige Albanees die was verdronken toen hij woensdag had geprobeerd naar het strand te zwemmen.

Twee andere schepen met Albanese vluchtelingen zijn gisteren aangekomen bij Malta, en twee in Turkije geregistreerde vrachtvaarders met vluchtelingen aan boord hebben koers gezet naar het kleine eiland.

De Maltese autoriteiten hebben de schepen geen toestemming gegeven aan te leggen. Een dertigtal Albanese mannen die zwemmend de kade had bereikt, is gearresteerd. Waarnemend premier Guido De Marco zei dat Malta iedereen zou terugsturen.