Winst British Airways daalt met 94 procent

ROTTERDAM, 8 AUG. British Airways is alleen dankzij grote kostenbesparingen en extra promotie-inspanningen aan het verwachte verlies over het eerste kwartaal ontkomen, zo heeft de luchtvaartmaatschappij gisteren bekendgemaakt.

In het van april tot juni lopende eerste kwartaal verschrompelde de winst voor belasting tot iets minder dan dertig miljoen gulden. In dezelfde periode vorig jaar behaalde British Airways nog een winst van meer dan een half miljard gulden.

President van British Airways, Lord King, toonde zich in een commentaar op de cijfers boos op de Britse regering die door haar liberale beleid de concurrentie op luchthaven Heathrow heeft verscherpt door 17 Amerikaanse maatschappijen toe te laten. King vindt dat de regering moet wachten totdat de vrije Europese luchtvaartmarkt een feit is. Uit boosheid heeft British Airways de gebruikelijke donatie aan de Conservatieve Partij ingetrokken.

King toonde zich voor het lopende jaar weinig optimistisch. “Het blijft moeilijk. Ook in het tweede kwartaal wordt geen verdere verbetering verwacht van het passagiersvervoer ten opzichte van vorig jaar”, aldus King. Hij schrijft de verslechterende resultaten toe aan de Golfcrisis.

Het passagiersvervoer is na "Desert Storm' nog niet aangetrokken. Bovendien heeft British Airways te lijden onder de recessieverschijnselen van de Britse economie. Het concern heeft een groot programma in gang gezet voor het terugbrengen van de kosten. Door de programma zullen 4000 banen komen te vervallen. Volgens de luchtvaartmaatschappij heeft de bijna 200 miljoen kostende reclamecampagne om passagiers in het vliegtuig te lokken de teruggang nog beperkt gehouden.

In het eerste kwartaal vervoerde British Airways tien procent minder mensen dan in dezelfde periode vorig jaar. In juli, de eerste maand van het tweede kwartaal van het nieuwe boekjaar, zijn er 7,7 procent minder mensen vervoerd. King wilde geen voorspellingen doen over het hele jaar.

De lage winst van British Airways komt niet onverwacht. Bij de presentatie van de jaarcijfers in mei zei King al dat in het boekjaar 1991-1992 niet gerekend hoeft te worden op een herstel van de passagiersmarkt.

De omzet daalde in het eerste kwartaal met 5,5 procent en kwamt uit op 1,26 miljard pond tegen 1,33 miljard in de vergelijkbare periode vorig jaar. De netto-winst kwam uit op 6 miljoen pond tegen 111 miljoen pond vorig jaar. (Reuter, AP)