Westeuropese Unie neemt geen besluit over "vredesmacht'

LONDEN, 8 AUG. De ambassadeurs van de negen landen van de Westeuropese Unie (WEU) hebben gisteren geen besluit genomen over een mogelijke controle op het staakt-het-vuren in Joegoslavië. Een woordvoerder van de WEU zei na afloop van de vergadering dat de organisatie de situatie in Joegoslavië “zou blijven bestuderen”.

De ministers van buitenlandse zaken van de Europese Gemeenschap hadden de WEU, waarin negen EG-landen op defensiegebied samenwerken, gevraagd na te gaan op welke manier zij militair zou kunnen bijdragen aan de Europese bemiddelingspogingen in Joegoslavië. Het verzoek van de EG kwam nadat de Franse minister Dumas zijn collega's had voorgesteld eventueel een Europese vredesmacht naar het probleemgebied te sturen om toe te zien op de naleving van een bestand.

Vandaag vergadert in Praag de Conferentie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (CVSE) op ambtelijk niveau over de situatie in Joegoslavië. Daarvan zijn ook de Sovjet-Unie en de Verenigde Staten lid, die zich de afgelopen weken veel minder met de strijd in Joegoslavië hebben bemoeid dan de EG. De Sovjet-Unie heeft al laten weten dat zij tegen het sturen van een Europese politie- of vredesmacht naar Joegoslavië is. Dat zou kunnen leidden tot een “Europees conflict”, waarschuwde Moskou. In de Sovjet-pers wordt in de berichtgeving over Joegoslavië vaak gerefereerd aan het onafhankelijkheidsstreven van de Baltische republieken.

Inmiddels heeft Frankrijk voorgesteld onder internationaal toezicht een opiniepeiling in Joegoslavië te houden. “Er kan geen andere duurzame oplossing zijn dan die welke door het volk met democratische middelen is opgelegd”, zei minister Jack Lang, die als woordvoerder van de regering fungeert. “Dit betekent consultatie van de volkeren onder stringente internationale controle...Frankrijk zal dit eenvoudige idee, dat werkelijke oplossingen belooft, aan de man proberen te brengen”, zo vulde minister van buitenlandse zaken Dumas aan.

Groot-Brittannië riep de wereld op maximale druk uit te oefenen op de strijdende partijen in Joegoslavië om zo spoedig mogelijk een vredesconferentie te beleggen en zich aan het bestand te houden dat door de federlale regering is afgekondigd.

De Duitse bondskanselier Kohl heeft in een vraaggesprek voor de televisie Servië met economische sancties gedreigd, een idee dat de EG-ministers maandag voor bestudering hadden doorgeschoven naar de Europese Commissie, het uitvoerend bestuur van de EG. Minister van buitenlandse zaken Genscher heeft in in een radiogesprek gezegd dat tegelijkertijd dan wel economische hulp zou worden gegeven aan Slovenië en Kroatië. “We kunnen differentiëren in de vormen van hulp aan de verschillende republieken”, zei Genscher. “Alles is mogelijk.” (Reuter, AP, AFP)