Strategische metalen VS in aanbieding

ROTTERDAM, 8 AUG. In Bolivia is grote ongerustheid ontstaan door het Amerikaanse voornemen om de komende tien jaar 40 procent van de strategische voorraad aan metalen op de markt te brengen. Bolivia vreest een catastrofale invloed van de Amerikaanse verkopen op de eigen export, die voor een groot deel ook uit erts en metaal bestaat. De Boliviaanse nationale mijnraad is in spoedzitting bijeengekomen.

Ook elders hebben de Amerikaanse plannen voor commotie gezorgd. In de afgelopen decennia hebben de VS grote voorraden strategische metalen aangelegd om in geval van oorlog van een voldoende aanbod verzekerd te zijn. De huidige ontspanning tussen Oost en West zou volgens het Pentagon ruimte scheppen voor een verkleining van de voorraad. Twee weken geleden werd bekend dat men overweegt grote delen van de voorraden lood, zink, koper, nikkel, zilver en de legeringen ferromangaan en ferrochroom op de markt te brengen. Zo zou men 600.000 (short) ton lood, bijna 400.000 ton zink en bijna 30.000 ton koper willen verkopen. Het Amerikaanse Congres moet overigens nog toestemming voor de verkoop geven.

Senator Jeff Bingaman, voorzitter van de commissie die toezicht houdt op de strategische voorraad, zou zelfs, blijkens een interview in de Wall Street Journal, een nog groter deel van de reserve willen verkopen. Hij ziet de verkoop van de "oude mineralen' als een middel om onderzoek naar nieuwe militair toepasbare materialen te financieren.

Voor Bolivia, dat in 1990 44 procent van zijn harde valuta uit de export van mineralen verwierf, zouden de Amerikaanse verkopen een regelrechte ramp betekenen. (UPI)