Schuldeisers laten schip van Gulf aan de ketting leggen

AMSTERDAM, 8 AUG. In de haven van Rotterdam ligt sinds begin juni een vrachtschip aan de ketting van de Gulf-groep, de grootste klant van de BCCI. Vier schuldeisers hebben beslag laten leggen op het schip, de Eastray, vanwege achterstallige betalingen. De vordering van de schuldeisers bedraagt in totaal zo'n 400.000 dollar.

De Gulf-groep, die voor honderden miljoenen schuld heeft bij de BCCI, heeft op 3 juli in Luxemburg uitstel van betaling aangevraagd. Volgens J.G. Harmsen, inspecteur van de International Transportworkers Federation (ITF) in Rotterdam, zijn ook in Dubai, Singapore en Karachi schepen van de Gulf-groep aan de ketting gelegd.

De bemanning van de Eastray, een schip dat onder Liberiaanse vlag vaart, was al voor Hoek van Holland in staking gegaan met de eis dat meteen bij aankomst in Rotterdam geld zou klaar liggen om hun loon te betalen. Toen die eis was ingewilligd voer het schip binnen.

Inmiddels is een andere bemanning aan boord gegaan, die alweer voor zo'n 25.000 dollar betaling tegoed heeft. Volgens Harmsen is de stemming aan boord goed, maar zijn de dertig bemanningsleden niet, zoals gebruikelijk is, door de werkgever verzekerd tegen ziektekosten.

“We begrijpen dat deze maatschappij op dit moment niet bij haar centen kan”, zegt Harmsen. “Dus we zullen er echt niet meteen op aandringen volgende week een openbare verkoop te houden.” Iedere maand laten schuldeisers wel beslag leggen op een schip in de Rotterdamse haven.