Rimpels (1)

Naar aanleiding van het artikel over Rimpels door roken in W&O van 25-7-91 het volgende.

De afbraakbevordering van tabaksrook van bindweefsel en elastine is al geruime tijd bekend. Al meer dan 10 jaar geleden las ik een verhaal over de bevordering van het optreden van liesbreuken door roken. Emphyseem (verlies van de long-elasticiteit) is ook een vervelend gevolg van roken bij sommige rokers.

Bindweefsels worden in het lichaam afgebroken door enzymen, zoals collagenase en elastase. Deze worden evenwel in bedwang gehouden door anti-trypsine en wel het Alpha 1 Antitrypsine. Dit enzym komt in alle normale weefsels voor en is er het behoud van. Tabaksrook nu bevordert de destructie van bindweefsel en elastisch weefsel in de long door vernietiging van deze bescherming.

Rimpels ontstaan natuurlijk ook in belangrijke mate door UV licht. En soms is er een aangeboren defect in de produktie van Alpha 1 Antitrypsine. Het prachtig doorgroefde gelaat van wijlen minister Rietkerk heb ik als het mooiste voorbeeld gezien van de rimpeligheid van de roker. Het kostte hem zijn leven op 58-jarige leeftijd. Antitrypsine wordt in experimenteel onderzoek door tabaksrook en tabaksprodukten afgebroken.

Ik vraag mij verder al jaren af of de zeer frequente vernieling van het heupgewricht, met de ellenlange wachtlijsten voor een "total hip' als gevolg, ook niet wat met roken heeft te maken. Het zou interessant zijn een onderzoek in die richting te zien.