Rechtszaak beleggers VS tegen Japanse handelaren in effecten

TOKIO-NEW YORK, 8 AUG. Drie toonaangevende Amerikaanse institutionele beleggers willen de Grote Vier Japanse effectenhuizen, die hun klanten compenseerden voor koersverliezen, voor de rechter dagen. Dat heeft een advocaat voor de beleggers gisteren bekend gemaakt.

De beleggers zijn van mening dat zij ten gevolge van de compensaties - in totaal bijna 1 miljard dollar - teveel hebben betaald voor effecten die in Tokio werden gekocht. De advocaat wilde de namen van zijn cliënten niet prijsgeven. De rechtszaken zullen in de Verenigde Staten worden aangespannen tegen de Amerikaanse dochters van de Japanse effectenhandelaren.

Inmiddels is ook de SEC, de Amerikaanse beurswaakhond, een onderzoek naar de affaire gestart. De Securities and Exchange Commission wil weten of de Japanse bedrijven hun Amerikaanse klanten hebben beschermd. Vorige week werden de namen van ruim 200 bedrijven gepubliceerd die compensaties hebben ontvangen. Op de lijst kwamen geen buitenlandse bedrijven voor.

Eerder heeft ook het bestuur van de effectenbeurs in New York al een onderzoek verricht naar de vraag of de Japanse handelaren ook op grote schaal vergoedingen betalen in de Verenigde Staten. Tot nu toe is niet gebleken dat het Japanse systeem ook aan Wall Street gehanteerd wordt.

Volgens de advocaat zullen de drie Amerikaanse institutionele beleggers een claim indienen die in de tientallen miljoenen dollars loopt. Onder de Amerikaanse wet, die de compensaties expliciet verbied, kan als vergoeding drie maal de oorspronkelijke compensatie worden geëist.

Onder Japanse wetgeving is het betalen van compensaties niet strafbaar, mits de vergoedingen niet vooraf worden overeengekomen. De Grote Vier, Nomura, Daiwa, Nikko en Yamaichi, hebben bekend dat er compensatie is betaald. Vaste klanten konden effecten kopen tegen kunstmatig lage prijzen en verkopen tegen prijzen boven de marktprijs.

Gisteren hebben twee rechts-extremisten het hoofdkantoor van Nomura in Tokio bestormd en een werknemer in gijzeling genomen. Daarmee wilden de twee protesteren tegen de handelswijze van Nomura en andere Japanse effectenmakelaars om verliezen die grote beleggers leden bij de effectenhandel royaal te compenseren. Dit heeft de politie van Tokyo, die de gijzelaar ontzette en de extremisten arresteerde, vanochtend bekendgemaakt.

Volgens de politie betraden de mannen, die bewapend waren met pistolen, het hoofdkantoor van Nomura om daarna op de eerste verdieping een personeelslid in gijzeling te nemen. Daarbij vielen enkele pistoolschoten, maar niemand werd gewond. Eisen werden niet gesteld.(Reuter, AFP)