Premier Mitsotakis offert zijn dochter

ATHENE, 8 AUG. De Griekse premier Mitsotakis heeft bij de gisteravond voltrokken eerste mutatie van zijn vijftien maanden oude regering een spectaculair abrahamsoffer gebracht. Zijn dochter, Dora Bakoyannis, weduwe van een twee jaar geleden door terroristen vermoorde voorman van de partij Nieuwe Democratie (ND), verlaat het kabinet, waarin zij optrad als "minister bij de minister-president' met omstreden bevoegdheden, onder andere bij het benoemingsbeleid.

Tegen haar machtspositie alsmede die van de echtgenote van de 72-jarige premier, Marika (61), die zich achter de schermen met alles bemoeide, bestond toenemend verzet, ook binnen het regeringskasteel. De minister van algemene zaken, Miltiades Evert, werd daarvan de belichaming. Het verzet bereikte een hoogtepunt na een bizar incident tijdens Mitsotakis' recente bezoek aan de Sovjet-Unie waarbij de algemeen gerespecteerde minister van industrie, Stavros Dimas, tijdens een receptie op luide toon door Marika werd gekapitteld. De minister diende uit protest zijn ontslag in, en dit leidde tot de eis van Evert en anderen - ook regeringsgezinde kranten - dat Mitsotakis zijn hele kabinet zou omgooien en Dora zou laten vallen. President Karamanlis sprak de veelzeggende woorden “Ik zal spreken zodra er hoop is dat er naar mij wordt geluisterd.”

In een op klagerige toon gevoerd telefonisch vraaggesprek met het regeringsgezinde dagblad Eleftheros Typos poneerde Marika eerder deze week dat zij alle mogelijke offers had gebracht voor haar man en haar partij. Ze had zelfs een tijdrovende doktersbehandeling van haar in de jeugd opgelopen kinderverlamming laten schieten. “Als ik die therapie zou hebben gedaan, zou ik nu kunnen lopen. Maar ik ben met Kostas langs alle geitepaden gestrompeld... en de karikaturisten maken zich vrolijk over mijn stok...” (waarmee ze in het parlement al eens een afgevaardigde van de oppositie had bedreigd).

Het nieuwe kabinet is wat kleiner dan het vorige, 36 in plaats van 40, en behalve Dora keren er nog drie vrouwen niet in terug. Twee mislukte ministers, die van orde en die van gezondheid en sociale zaken moeten het veld ruimen. Voor de rest blijven velen op hun post, de jonge Andonis Samarás behoudt buitenlandse zaken, en ook zijn collega's van economie, financiën, defensie en onderwijs keren terug. Mikis Theodorakis blijft "minister van staat', zonder portefeuille.