Pirelli fors hoger, Koninklijke daalt licht na cijfers

ROTTERDAM, 8 AUG. Bandenfabrikant Pirelli maakte met een flinke koerswinst vanmorgen meer indruk op de Amsterdamse effectenbeurs dan Koninklijke Olie, dat enigszins teleurstellende kwartaalcijfers presenteerde.

AMSTERDAM De Amerikaanse dollar drukte vanmorgen bij opening de aandelenkoersen op het Beursplein. Op de Amsterdamse wisselmarkt noteerde de dollar vanmorgen anderhalve cent lager op 1,9215 gulden. De stijging van de Duitse rente op de speciale beleningen met 0,1 procentpunt zette gisteren de dollar onder druk. De CBS-stemmingsindex, die gisteren 0,3 punt hoger sloot op 92,9 punten, noteerde om 13.00 uur 0,2 punt lager.

De hogere rente voor de geldmarkt wordt door analisten gezien als een teken dat het Duitse disconto ofwel Lombardtarief na 15 augustus omhoog zal gaan. Op die datum komt de Bundesbankrat voor het eerst onder leiding van de nieuwe voorzitter Schlesinger bijeen. Door renteverhogingen stijgt de Duitse mark in populariteit. De dreiging van een renteverhoging drukt al wekenlang zwaar op de Amsterdamse aandelenmarkt waardoor de omzetten laag blijven.

De lagere dollar drukte de koersen van de internationals met dubbeltjes. Na lagere openingen herstelden de meeste fondsen zich echter in de loop van de morgen en bleven de meeste koersverliezen beperkt. Philips (slot gisteren: 33,40 gulden) was een uitzondering met twee dubbeltjes winst. Unilever (slot: 161,20 gulden) verloor daarentegen 1,20 gulden.

De cijfers van Koninklijke konden de markt nauwelijks inspireren. Koninklijke heeft over de eerste zes maanden van dit jaar met 1,38 miljard pond sterling (4,55 miljard gulden) een nagenoeg gelijk netto resultaat geboekt als in het eerste halfjaar van 1990. In het tweede kwartaal verminderde de netto winst van 563 tot 533 miljoen pond. Een hoekman omschreef de cijfers als “licht teleurstellend”. “Iedereen heeft zich een beetje verkeken op de boekverliezen. De voorraadwinsten waar lange tijd op werd gegokt blijken er nu niet te zijn”, aldus een handelaar. De koers van Koninklijke reageerde met een verlies van een gulden op 159,80 gulden.

De Pirelli Tyre holding mocht zich verheugen in opmerkelijk grote belangstelling. De bandenfabrikant boekte een koerswinst van ruim 15 procent. Nadat Pirelli gisteren al twee kwartjes hoger was gesloten op 21,50 gulden klom de koers vandaag verder. Omstreeks het middaguur noteerde Pirelli drie gulden hoger bij een omzet van circa 200.000 stuks. De gemiddelde omzet bij Pirelli ligt tussen de 40.000 en 60.000 stuks.

Een handelaar verklaarde de koerswinst van Pirelli Tyre holding, dat voor het grootste deel eigendom is van het Italiaanse Pirelli spa, door te wijzen op de verhoging van de prijzen in de bandenbranche. Het Franse Michelin en het Italiaanse Conti verhoogden onlangs de prijs van hun autobanden met tien procent. Op de beursvloer heerst de verwachting dat de concurrentie snel zal volgen. Continental en Good Year hebben al laten doorschemeren binnenkort ook hun bandenprijzen te verhogen. “We gokken er nu op dat Pirelli hetzelfde zal doen”, aldus een handelaar.

Door de prijsstijging zullen de winstmarges van de fabrikanten flink stijgen. Bij Michelin, waar de bandenfabricage twintig procent van de totale omzet omvat, zouden de "profits' met circa tachtig procent kunnen stijgen door de prijsverhoging van de banden. Bij Pirelli ligt dat percentage nog een stuk hoger. Handelaren zeiden dat de winstmarges van Pirelli “aanzienlijk” zullen stijgen als het bedrijf de bandenprijs eveneens verhoogt.

De Nederlandse bandenfabrikant Vredestein dook bij Pirelli in het wiel en won 1,60 gulden op 14,00 gulden.

NEW YORK Het Dow Jones industrieel gemiddelde doorbrak gisteren net niet het op 3 juli gevestigde puntenrecord van 3.035,11 punten. De index bleef uiteindelijk steken op 3.026,61 punten, een daling van 0,67 punt ten opzichte van dinsdag. Bij actieve handel was er nog maar weinig te merken van de koersrally die dinsdag ontstond na de Fed-beslissing het beleid voor de geldmarkt te versoepelen.

LONDEN De aandelenkoersen in Londen herstelden zich vanmorgen snel van een lagere opening. Shell noteerde iets lager na de presentatie van de licht tegenvallende cijfers over het tweede kwartaal. Het FT-100-koersgemiddelde, dat gisteren 24,1 punten hoger sloot op 2.597,4 punten, noteerde omstreeks het middaguur 0,9 punten lager.

FRANKFURT Ook in Frankfurt herstelden de aandelenkoersen zich in de loop van de morgen na een lagere opening. Handelaren verwachtten weinig koersverlies voor de komende weken. Om die reden blijven de grote instituten aan de zijkant. Het Dax-30-koersgemiddelde, dat gisteren 19,53 punten hoger sloot op 1.631,43 punten, noteerde omstreeks het middaguur 3,16 punten hoger.

TOKIO De aandelenkoersen in Tokio sloten vanmorgen tegen de verwachting van de meeste handelaren in lager. Verkopen gerelateerd aan de expiratie van de augustus-opties van vandaag, trokken de markt bij gemiddelde omzetten naar een lager slot. Het Nikkei-225-koersgemiddelde sloot vanmorgen 208,56 punten lager op 23.482,46 punten.