Overslag EG-vlees wekt bevreemding

SCHEVENINGEN, 8 AUG. Al enkele dagen worden in de Scheveningse haven grote partijen EG-interventievlees aan boord van het Russische vrachtschip Mikhail Lomonosov geladen. Het is bestemd voor consumptie in de Sovjet-Unie.

Interventievlees is vlees dat door het interventiebureau van de Europese Gemeenschap is opgekocht op het moment dat de prijs onder een bepaald niveau is gezakt.

Het vlees in Scheveningen komt uit Duitsland. Expediteur Contiworld uit Rotterdam wil niet zeggen wie de handelaar is. Het gaat bij deze partij in totaal om 2500 ton vlees dat voornamelijk met Nederlandse transportbedrijven uit Duitsland naar Scheveningen is gebracht.

De wijze van laden heeft bij veel Scheveningers en chauffeurs die het vlees komen brengen verbazing gewekt. Het vlees, dat in koelwagens wordt aangevoerd, wordt op de kade in containers gestort, die normaal gesproken worden gebruikt voor het vervoer van puin. De containers worden boven het schip gehesen en boven het ruim leeggekieperd. In eerste instantie werd het rundvlees op deze wijze onverpakt ingeladen, maar nu wordt het in plastic zakken verpakt.

“Een rare manier van doen”, zegt een van de chauffeurs die een lading van Duitsland naar Scheveningen heeft getransporteerd. “Mijn wagen moest brandschoon zijn en werd in Duitsland gecontroleerd. Hier wordt het zo in het ruim gekieperd.”

Volgens E. Gijzemijter van agentuur De Ruiter van het schip is deze wijze van laden heel gebruikelijk. De Keuringsdienst van waren en de Regionale inspectie van de veterinaire dienst zeggen dat de verlader aanvankelijk in overtreding was, maar dat de situatie na een waarschuwing is verbeterd. Een woordvoerder van Contiworld zegt dat er niets bijzonders aan de hand is.

De vleesberg in de EG is enorm. Vorige week nog deed de EG-landbouwcommissaris MacSharry een dringend beroep op alle Europeanen meer rundvlees te eten. Met de Duitse autoriteiten is afgesproken dat zij zoveel mogelijk vlees naar de Sovjet-Unie en Roemenië proberen af te zetten. Maar toch kost het de EG naar schatting dit jaar vier miljard gulden om de markt in evenwicht te houden. De totale rundvleesproduktie in de EG bedraagt 8,5 miljoen ton.