NS onderzoeken verhalen schade door taxi-actie

ROTTERDAM, 8 AUG. De Nederlandse Spoorwegen onderzoeken of zij de schade die taxichauffeurs maandag met een blokkade in Utrecht hebben aangericht, kunnen verhalen op de organisatoren van de actie of individuele actievoerders.

Het actiecomité, waarin de Samenwerkende Haagse Taxi Ondernemers, de Vereniging Taxibelangen Nederland (VTN) en Rotterdamse taxichauffeurs samenwerken, heeft inmiddels aangekondigd voorlopig geen verdere acties te zullen voorbereiden tegen de treintaxi.

Enkele honderden taxichauffeurs hebben bij de actie tegen de treintaxi de sporen in het Centraal Station van Utrecht geblokkeerd. Volgens de NS zijn daardoor 250.000 passagiers gedupeerd, vooral reizigers in de richting Arnhem en Den Bosch.

De schade wordt door de NS geraamd op een miljoen gulden. Behalve kosten voor extra personeel en extra treinen die werden ingezet en voor een perronwagentje dat werd vernield, verwachten de spoorwegen “op basis van ervaring” dat tien procent van de gedupeerde reizigers een schadevergoeding zal vragen, aldus een woordvoerder van de NS. De klantenservice van de NS had vanmorgen de eerste brieven van gedupeerde reizigers al binnen.

Formeel zijn de spoorwegen niet verplicht tot schadevergoeding. In het NS-Reizigerstarief is vastgelegd dat de NS geen aansprakelijkheid kan aanvaarden voor schade opgelopen bij vertragingen. Volgens een woordvoerder proberen de Spoorwegen wel in alle gevallen tot restitutie van het vervoersbewijs over te gaan.

Het actiecomité van de taxichauffeurs heeft gisteren een brief gestuurd naar minister Maij-Weggen van verkeer, waarin het vraagt om nieuwe onderhandelingen over het treintaxiproject. Volgens een woordvoerster van de VTN wil men daarmee “opnieuw zijn goede wil tonen”. Als de minister niet reageert, zal alsnog actie worden gevoerd, maar dan “publieksvriendelijk”.

De VTN was niet onder de indruk van de aankondiging van de NS dat zij de schade op de actievoerders willen verhalen. “Ze moeten eerst maar de schade vergoeden die ik van de treintaxi ondervind”, aldus het Nijmeegs bestuurlid B. van Loef van de VTN.

Bovendien stelt de VTN dat bij de blokkade “geen echte serieuze taxichauffeurs” waren betrokken. De blokkade stond niet in het actiedraaiboek maar is opgezet door sensatiezoekers, onder wie mensen uit Amsterdam die niet eens taxichauffeur zijn, aldus een woordvoerster.

De NS hebben laten weten dat het treintaxiproject in de grote steden ondanks de terugtrekking van de Haagse exploitant van de treintaxi, Citytax, niet van de baan is. Volgens een woordvoerder van de NS heeft Citytax ook nog steeds belangstelling voor het project. De NS willen met de minister spreken over de mogelijkheid van nieuwe acties tegen de treintaxi in de toekomst. Onderhandelingen met het actiecomité heeft directeur F. Remerie van VOF Treintaxi eerder uitgesloten.