MILLE-FEUILLES MET FRAMBOZEN

Mille-feuilles zijn kunstige, in laagjes opgebouwde gebakjes van bladerdeeg.

Het maken ervan is een ware uitdaging voor de bakliefhebber. Maar niet elk soort bladerdeeg leent zich ervoor. Ik vergeleek "gewoon' en roomboter-bladerdeeg; de laatste variant won ruim op punten.

Voor 4 personen: 4 plakjes roomboterbladerdeeg ongeveer 3 eetlepels suiker 400 g frambozen (¢4 2 bakjes) 1 zakje vanillesuiker (evt. 2 eetlepels frambozenlikeur) 2 dl cr`eme frache of slagroom poedersuiker 4 takjes mint

Laat het bladerdeeg enkele minuten ontdooien en verwarm de oven voor op 220 graden Celsius. Snijd de plakjes bladerdeeg schuin door, zodat er acht driehoekjes ontstaan. Vier van die driehoekjes leveren de deksels van de gebakjes. Bestrijk deze vier dun met water en doop ze in of bestrooi ze met suiker. Leg alle driehoekjes op een met bakpapier beklede plaat en bak ze in de oven in 15 minuten bruin en gaar.

Breng in een pannetje 3 eetlepels water met 2 eetlepels suiker al roerende aan de kook en blijf roeren tot de suiker is opgelost. Draai het vuur onder het pannetje uit. Wrijf 300 gram frambozen door een zeef (pureer ze niet in een foodprocessor, kapotgeslagen pitjes geven een bittere smaak aan de vruchtenpuree.) Roer de vanillesuiker, het suikerwater en desgewenst de likeur door de puree. Klop de cr`eme frache met 1 eetlepel poedersuiker stijf en voeg hier eenderde deel van de frambozenpuree aan toe. Proef of er nog wat suiker of likeur bij moet.

Snijd alle stukjes bladergebak overlangs (dus over de hele breedte) in tweeën. U beschikt nu over zestien even grote driehoekjes, waarvan vier besuikerd. Schep op elk van de niet-besuikerde driehoekjes een lepel room en enkele frambozen. Zet drie gevulde driehoekjes op elkaar en dek het bouwwerk af met een besuikerd dekseltje. Zet elke mille-feuille op een bord, strooi er poedersuiker over en schep er frambozensaus naast. Garneren met een takje mint en de laatste frambozen. U kunt de feestvreugde nog verder verhogen door ook een bolletje frambozenijs op het bord te scheppen.