Migraine

Wim Köhler geeft in W&O van 1 augustus een leesbaar overzicht van een aantal problemen rond de migraine en de behandeling van deze zo veel voorkomende, invaliderende aandoening.

Maar enigszins merkwaardig vinden wij dat hij niet meer dan drie (merk)genees"middelen noemt, die profylactisch werken - alledrie met nogal wat bijwerkingen en nogal prijzig - en niet 's werelds waarschijnlijk bekendste geneesmiddel waarvan de merknaam synoniem werd met de generieke naam: asperine (of: acidum acetylsalicylicum, afgekort: acetosal). Even merkwaardig vinden wij het dat hij de rol van de bloedplaatjes (de thrombocyten) niet bespreekt. Sinds een aantal jaren is het namelijk duidelijk (uit een groot aantal publikaties) dat er een samenhang bestaat tussen een migraine-aanval en de bloedplaatjes-activiteit waardoor immers serotinine vrijkomt. Bloedplaatjes-remming is dan ook een voor de hand liggende manier van profylaxe; deze kan het gemakkelijkst worden verkregen door asperine maar dan alleen in een lage dosis, veel lager dan gebruikelijk voor pijnbestrijding. Onze gunstige ervaringen met een groep van 42 patiënten, die gedurende jaren dagelijks 100 mg (dus 1-5e deel van een "aspirientje') namen, zijn gepubliceerd in The Laryngoscope 1982; 92: 1198-9; British Medical Journal 1985; 291: 1508; en in New Advances in Headache Research (Rose FC, red.), Londen, 1989: 265-7. Onze bevindingen zijn onlangs ondersteund door een veel grotere trial gepubliceerd in de Journal of the American Medical Association (1990; 264: 1711-3). Acetosal is vele malen goedkoper dan de andere migraine-middelen en heeft veel minder bijwerkingen (vermindert ook de kans op hartinfarct). Tenslotte is voorkomen beter dan genezen.