Koningin brak been in Portugal

DEN HAAG 8 aug. Koningin Beatrix blijkt haar rechter kuitbeen niet in Italië, maar tijdens een kort privé-bezoek in Portugal te hebben gebroken. De Rijksvoorlichtingsdienst heeft hiervan opzettelijk geen melding gemaakt.

Het maandag aan de pers verstrekte communiqué van de RVD wekte sterk de suggestie dat het voorval zich in Italië had afgespeeld. De RVD meldde slechts dat de koningin was “teruggekeerd van haar zomervakantie”, en dat zij zich “tijdens een wandeling had verstapt”.

Dit voorval in Portugal gebeurde ongeveer een week nadat prins Claus uit Italië was teruggekeerd naar het Bronovo-ziekenhuis in Den Haag om verder te worden behandeld voor zijn depressies. Volgens een woordvoerder verstrekt de RVD nooit informatie over privé-aangelegenheden van het koninklijk huis. Het uitstapje van de koningin naar vrienden in de Portugese Algarve was volgens de RVD een strikt persoonlijke onderneming. “En het privé-leven van de vorstin wordt angstvallig beschermd”, aldus de woordvoerder. Over privé-tochtjes van andere leden van het koninklijk huis worden evenmin mededelingen gedaan. Zo berichtte de RVD ook niet dat prins Bernhard enige tijd geleden buiten het programma om een nacht doorbracht in Madrid tijdens een officieel bezoek aan Sevilla.

Al eerder werd de koningin getroffen door lichamelijk ongemak tijdens een aanvankelijk geheim gehouden privé-uitstapje vanuit haar vakantie-adres in Italië. In augustus 1987 kreeg zij een lichte hersenvliesonsteking toen zij met haar gezin een cruise maakte langs de Franse Rivi`era op het jacht van biermagnaat Freddy Heineken. De verblijfplaats van de vorstin werd eerst duidelijk na publikaties in de Franse pers. Ondanks het ongerief van gips en krukken zal koningin Beatrix maandag de opening bijwonen van een internationaal congres over milieurecht in het Vredespaleis te Den Haag.