Islamitische Jihad laat Britse gijzelaar vrij

BEIROET, 8 AUG. De Libanese groepering Islamitische Jihad heeft vanmorgen de 34-jarige Britse journalist John McCarthy vrijgelaten, die zij sinds april 1986 vasthield.

McCarthy werd naar de Syrische hoofdstad Damascus overgebracht, waar hij volgens ooggetuigen in het begin van de middag werd overgedragen aan de Britse ambassadeur, Andrew Green.

In een verklaring die Islamitische Jihad stuurde aan een Westers persbureau in de Libanese hoofdstad stond dat de vrijgelaten gijzelaar een boodschap voor de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Javier Perez de Cuellar, bij zich heeft. De verklaring ging vergezeld van een foto van de met een baard getooide McCarthy, de eerste foto sinds hij ruim vijf jaar geleden gevangen werd genomen.

In de verklaring werd met geen woord gerept over de Amerikaanse journalist Terry Anderson, die sinds 1985 vastzit, het langst van alle Westerse gijzelaars. Eerder hadden bronnen in Beiroet gemeld dat Anderson tegelijkertijd met McCarthy zou vrijkomen. Diplomatieke bronnen in Beiroet sloten evenwel niet uit dat Anderson alsnog deze week, wellicht morgen, zal worden vrijgelaten.

Voor zover bekend is de vrijlating van McCarthy niet verbonden met de kwestie van de Libanezen en Palestijnen die Israel gevangenhoudt. Een dergelijk verband werd vanmorgen wel gesuggereerd door de Syrische minister van buitenlandse zaken, Farouk al-Shara. Volgens hem is vrijlating van de in Israel gevangen zittende Palestijnen en Libanezen de voorwaarde die de ontvoerders stellen voor de vrijlating van de twaalf Westerse gijzelaars.

De pro-Iraanse Islamitische Jihad heeft ook Anderson in handen evenals de Amerikaanse landbouwdeskundige Thomas Sutherland. Bovendien wordt aangenomen dat de organisatie ook de gezant van de Anglicaanse kerk, Terry Waite, gevangenhoudt. In Iran vermeldden de door de staat gecontroleerde media de vrijlating van McCarthy vandaag kort zonder nader commentaar.

De Iraanse minister van binnenlandse zaken, Abdullah Nuri, kwam gisteren in Damascus aan voor overleg met de Syrische leiders. Het is echter niet bekend of hij een rol heeft gespeeld bij de vrijlating van McCarthy.

Het Witte Huis zei gisteren afwachtend te staan tegenover de berichten van een ophanden zijnde vrijlating van Westerse gijzelaars. Woordvoerder Marlin Fitzwater wees erop dat er al eerder dergelijke berichten waren geweest zonder dat er in werkelijkheid iets gebeurde. Wel brachten de Amerikanen voor de zekerheid een medisch team in gereedheid voor de opvang van eventuele vrijgelaten gijzelaars. (Reuter, AP, UPI, AFP)