"Irak haalt achtergebleven wapens op in Koeweit'

KOEWEIT-STAD, 8 AUG. Iraakse militairen hebben de afgelopen tijd, in strijd met de wapenstilstandsbepalingen, een aantal malen de grens met Koeweit overschreden om wapens die begin dit jaar tijdens hun terugtrekking waren achtergebleven op te halen. Dat heeft The New York Times opgetekend uit de mond van geallieerde functionarissen.

De grensschendingen hadden plaats in de gedemilitariseerde zone, die onder toezicht staat van troepen van de Verenigde Naties. De Iraakse troepen zouden er onder meer in zijn geslaagd Zijderups-raketten terug te halen. De ongewapende VN-troepen in het gebied hebben tot taak incidenten te rapporteren, maar ze nemen geen maatregelen. “Er is daar sprake van een vrije sfeer, de Irakezen hebben door dat niemand hen zal tegenhouden”, aldus een Europese waarnemer tegenover The New York Times. De verslaggever van de krant sprak met mensen die het gebied deze week hadden bezocht en ten minste 30 trucks met Iraakse nummerborden hadden waargenomen die waren volgeladen met wapens en munitie en in noordelijke richting wegtrokken. Twee trucks sleepten anti-luchtdoelgeschut weg. Volgens het akkoord over de wapenstilstand, dat Irak in maart met de geallieerden sloot, mogen Iraakse troepen aan de eigen zijde van de grens wel opereren. De grens in het woestijnachtige gebied is echter onduidelijk en daar maken de Irakezen kennelijk gebruik van.

Intussen gaat de stroom van Palestijnen die Koeweit verlaten nog steeds door. Deze week worden met acht vluchten enige duizenden Palestijnen,