Honkbalploeg verkijkt zich op defensie Italië

NETTUNO, 8 AUG. De Nederlandse honkbalploeg staat weer met beide benen op de grond. Bij de eerste confrontatie met Italië in een "best of five' om de Europese titel, is de formatie van coach Jim Stoeckel met 12-3 onderuit gehaald. Een nederlaag die keihard is aangekomen in het Nederlandse kamp omdat het team op vele onderdelen de mindere was van Italië. Met name de aanzienlijk sterker geachte verdediging faalde volledig.

In de voorronde kreeg het Nederlands team van op honkbalgebied kleinere landen geen enkel punt tegen. De ploegen van België, Engeland, Spanje en Frankrijk kwamen er absoluut niet aan te pas en werden achteloos opzij gezet. Omdat de Italiaanse ploeg in de aanloop naar de finalewedstrijden nog weleens een steekje liet vallen, verkondigde Stoeckel dat zijn ploeg wegens een betere verdediging en vooral een betere werpersstaf goede perspectieven zou hebben voor de veertiende Europese titel en daarmee ook een ticket naar de Olympische Spelen. Maar in het splinternieuwe stadion van Nettuno, dat pas op 26 juli van dit jaar in gebruik is genomen, had Italië de betere werper in Paolo Ceccaroli en maakte minder fouten dan Nederland.

Aanvankelijk leek de visie van de Amerikaanse coach van Oranje aardig uit te komen. Meteen in de eerste inning werd Italië met stootslagen en snel honklopen op een 2-0 achterstand gezet. De wat logge Italiaanse verdediging kwam even onder druk te staan, terwijl Ceccaroli pas in de derde inning zijn eerste drie-slag zou gooien. Maar de Azzurri namen via een aantal honkslagen meteen het initiatief en maakten het de startende werper Frans Groot en later de falende Juani Werleman uitermate moeilijk. Maar niet de grotere slagkracht van Italië deed Nederland uiteindelijk de das om. Het werpen bleef ver onder de maat, terwijl met name het binnenveld vele steken liet vallen.

Rechtsvelder Marcel Kruyt, een van de spelers die juist vaardig met de knuppel wist om te gaan via drie honkslagen, waaronder twee tweehonkslagen, deelt de mening dat zijn ploeg juist op de sterker geachte punten volledig heeft gefaald. “Het werpen zag er niet uit en we hebben veel te veel fouten gemaakt”, aldus de speler van Neptunus, die op drie Europese kampioenschappen en drie wereldkampioenschappen al vaker tegen Italië heeft gespeeld. “Het rammelde bij ons aan alle kanten. Zenuwen misschien. Italië heeft ook een goede slagploeg, dat wisten we. En ze sloegen dan weliswaar niet zoveel beter dan wij, ze sloegen wel op de juiste momenten. Daar ging het voor ons ook fout. We zullen verdedigend in ieder geval beter moeten gaan spelen willen we de Europese titel pakken en ons volgend jaar manifesteren op de Olympische Spelen in Barcelona.”

Kruyt denkt ook dat de voorbereiding van zijn ploeg op het 22ste EK beter had kunnen zijn. “Persoonlijk”, zegt hij, “had ik na het toernooi in Rotterdam in een trainingskamp willen gaan en volledig als ploeg bij elkaar blijven. Dat zou een ideale voorbereiding zijn geweest. Maar kan dat bij ons? Wij hebben een competitie die doordraait, we hebben spelers die met werk en studie zitten en we hebben tot overmaat van ramp ook spelers die voor de selectie bedanken. Dat is Nederland ten voeten uit. Dat ligt in Italië wel anders. De spelers zijn daar vrijwel allemaal professionals en worden volledig voor de nationale ploeg ingezet. Neem alleen zo'n stadion maar als hier is gebouwd. Dat is in Nederland toch onmogelijk. In Italië leeft de honkbalsport meer.”

Maar als Nederland zich zo matig kan voorbereiden op een EK, dat tevens een kwalificatietoernooi voor de Olympische Spelen is, verdient de ploeg het dan om in Barcelona van de partij te zijn? “Ik denk van wel”, aldus Kruyt. “Natuurlijk is het allemaal niet ideaal en zou het beter kunnen. Maar we hebben er het beste van gemaakt binnen de mogelijkheden. En vergeet niet dat juist zo'n kwalificatie voor de Olympische Spelen weer geld in het laatje brengt bij de bond, die er nu zo financieel slecht voorstaat. Dat levert extra sponsors op. Dat moet de hele ploeg ook goed beseffen. En ondanks dat pijnlijke pak slaag geloof ik nog steeds in die kwalificatie van ons. Het kan, ook nu nog. Nederland heeft de betere werpers, dat staat buiten kijf. Italië komt nu met aanzienlijk zwakkere broeders en daar moeten wij ons voordeel mee kunnen doen.”