Haai bijt vlot

ROME, 8 AUG. Nadat een Italiaanse toeriste vorige week is aangevallen door een haai, wordt voor de kust tussen de Italiaanse badplaatsen Santa Margherita en Portofino, in het noordwesten van het land, extra gepatrouilleerd en is op veel stranden de rode vlag gehesen ten teken dat het gevaarlijk is om te gaan zwemmen.

Ivana Iacaccia (40) dobberde op een plastic vlot dertig meter voor de Italiaanse kust in de zon, toen zij een haaievin boven water naderbij zag komen. De vin stootte tegen het vlot, Ivana viel in het water, waarna de vier meter lange haai zijn vele tanden in het vlot zette. “Ik zag zijn reusachtige kop langs mijn knieën glijden”, zegt Ivana. Door langzaam weg te zwemmen kon ze zich in veiligheid brengen.

Uit de tandafdrukken in het vlot blijkt dat het werkelijk om een haai ging, zo hebben deskundigen inmiddels bevestigd. Welke soort is nog onbekend. In de Middellandse Zee komen ongeveer vijftig verschillende soorten haaien voor, maar de meeste soorten zijn ongevaarlijk.

Deze week berichtte een man die in een bootje ongeveer honderd meter uit de kust voer, dat hij een ongeveer vijf meter lange haai had gezien. Haaien worden niet vaak gesignaleerd langs de Italiaanse stranden. In 1989 is een duiker verdwenen in het gebied bij de badplaats Piombino, ongeveer 150 kilometer verder naar het zuiden langs dezelfde kust, nadat hij volgens getuigen door een haai was aangevallen. De resten van deze man zijn nooit gevonden.

Foto: Sommige haaien zijn gevaarlijk, anderen een souvenir. (Foto AP)