Fransen investeren 3 miljard in Amerikaanse verzekeraar

LOS ANGELES, 8 AUG. De Franse staatsbank Crédit Lyonnais en een groep Franse investeerders onder leiding van de Franse verzekeraar MAAF zullen 3 miljard dollar investeren in de noodlijdende Amerikaanse verzekeraar Executive Life Insurance. De overeenkomst is gisteren door de toezichthouders op het verzekeringswezen in Californië bekend gemaakt.

De overeenkomst is de tweede omvangrijke injectie van Frans kapitaal in de Amerikaanse verzekeringsbranche in minder dan vier weken. Op 18 juli kondigde de Axa Groep aan een investering van 1 miljard dollar in Equitable Life Assurance te overwegen. Equitable raakte in grote moeilijkheden door verliezen op onroerend goed en junk bonds, de obligaties met hoge rente en enorme risico's.

Executive Life werd vier maanden geleden door de toezichthouders overgenomen. De verkoop van de onderneming aan de Franse groep voorkomt een kostbare liquidatie van het bedrijf. De dreigende ondergang van Executive wordt door velen gezien als grote smet op het Amerikaanse verzekeringswezen. Niet alleen kwam de gerenommeerde ondernemingen in moeilijkheden door te grote risico's aan te gaan bij beleggingen, tot op het laatste moment werd de kredietwaardigheid van het bedrijf door buitenstaanders als uitstekend gekenschetst.

De overeenkomst bestaat uit twee delen. Eerst zal Altus Finance, de financieringstak van Crédit Lyonnais voor 2,7 miljard dollar junk bonds kopen van Executive. De portefeuille heeft een waarde van 6 miljard dollar. Vervolgens zal de Franse verzekeraar MAAF de gedeeltelijk gesanneerde onderneming overnemen. MAAF zal samen met zes andere Europese investeerders, vijf uit Frankrijk en een uit Zwitserland, 300 miljoen dollar in de verzekeraar investeren.

Het is nog onduidelijk of met de verkoop alle polishouders uit de problemen zijn. (Reuter)