Een paraplu van wijn

Museo del Vino. Dagelijks 9-12u en 15-20u, 's winters tot 18u. Inl 09-39 7530696 of 982129.

In het hart van Umbrië, tussen Perugia en Assisi, ligt het middeleeuwse dorpje Torgiano. Het is een stip op de kaart die vaak wordt overgeslagen op de rondreis langs de kunstschatten van Umbrië. Maar Torgiano is snel faam aan het krijgen als wijncentrum. Giorgio Lungarotti maakt een uitstekende rode wijn, en zijn vrouw Maria Grazia heeft uit het niets een wijnmuseum opgezet dat jaarlijks duizenden bezoekers trekt. Het museum is ondergebracht in een volledig gerestaureerd zeventiende-eeuws palazzo. Het voormalige woongedeelte biedt onderdak aan een zeer sfeervol maar prijzig hotel. Waar vroeger de produkten van het land werden opgeslagen en verwerkt, zijn nu de achttien zalen van het museum. In het aangrenzende hotel Tre Vaselle vertelt Maria Grazia Lungarotti dat het museum is ontstaan uit de bescheiden particuliere collectie van haar en haar man. Na een langdurige strooptocht langs veilingen en particuliere verzamelaars, en na uitgebreid onderzoek in de archieven van de gemeentes van Umbrië, is de collectie uitgebreid en aangevuld, en in 1974 is "haar' museum opengegaan. Het functioneert zonder een cent staatshulp. Wijn is de paraplu waaronder verschillende thema's worden behandeld. De bezoeker krijgt eerst een overzicht van de verspreiding van de wijnbouw vanuit het Midden-Oosten. Dit gebeurt aan de hand van kaarten en vazen, schalen en bekers die door de Hittieten, de Etrusken en de Romeinen voor wijn werden gebruikt. De geschiedenis van de wijnbouw in Umbrië wordt gedetailleerd verteld aan de hand van documenten, etiketten en voorwerpen om wijn uit te drinken. Natuurlijk ontbreken ook de gereedschappen niet: van de zeisen en snoeimessen om de druiventrossen af te snijden, via de kuipen om ze in te doen, tot de persen om er wijn van te maken. Daarnaast besteden vazen, oude boeken en pamfletten speciale aandacht voor wijn als geneesmiddel en wijn in de mythologie. Een aantal zalen is ingeruimd voor de schitterende collectie aardewerk. Umbrië heeft een lange traditie van aardewerk, en de schalen en potten uit het vijf kilometer van Torgiano gelegen Deruta zijn wereldberoemd. Na al de dionysische afbeeldingen van drinkgelagen verlaat bijna iedereen het museum met een dorstige keel. Gelukkig is het proeflokaal maar een paar meter lopen.