Duitse regering pleit opnieuw voor stop op immigratie

BONN, 8 AUG. Verscheidene leden van de Duitse regering hebben opnieuw gepleit voor hardere maatregelen om de illegale immigratie uit vooral Oost-Europa te stoppen.

Bondskanselier Kohl heeft zich in een vraaggesprek voor de televisie uitgesproken voor wijziging van het artikel in de grondwet dat Duitsland verplicht alle politiek vervolgden die in Duitsland asiel aanvragen als vluchteling te accepteren. Kohl zei “ervan overtuigd” te zijn dat de stroom asielzoekers “alleen na een grondwetswijziging onder controle kan worden gebracht en in goede banen kan worden geleid”.

De minister van binnenlandse zaken, en beoogd opvolger van Kohl, Schäuble, noemde ook gisteren grondwetswijziging als middel om de problemen met de massale toestroom van immigranten aan te pakken.

Polen, Hongaren, Tjechoslowaken, Bulgaren en Roemenen moeten niet langer asiel in Duitsland aanvragen, want zij hebben in hun eigen landen niet langer vervolging te vrezen, zo blijkt minister van buitenlandse zaken Genscher te hebben geschreven aan zijn collega van justitie, Kinkel. “Asielaanvragen uit deze landen zijn duidelijk ongefundeerd”, aldus Genscher in een vertrouwelijke brief, die uitlekte via het persbureau Reuter.

Sinds 1 januari hebben ruim 112.000 mensen in Duitsland asiel gevraagd, een stijging van vijftien procent ten opzichte van het eerste halfjaar van 1990. De grootste groep asielzoekers komt uit Roemenië. De afgelopen weken steken Roemenen ook illegaal de grens tussen Duitsland en Polen, de rivier de Neisse, over. Afgelopen weekeinde werd al bekend dat de Duitse regering extra grenswachten naar het oosten van het land stuurt.

Duitsland krijgt ook nog veel asielaanvrgen van Joegoslaven en Turken. Ook in de oppositiepartij SDP gaan stemmen op om de grondwet aan te passen. (Reuter, AP)