Drugskoerier noemt naam van Bouterse in strafzaak

HAARLEM, 8 AUG. Een wegens smokkel van cocaïne op Schiphol gearresteerde Surinaamse vrouw heeft tegenover de politie verklaard dat de door haar vervoerde drugs behoorden tot “een partij van Bouterse”.

De koerierster heeft dit verklaard kort na haar arrestatie begin mei op Schiphol. Ze werd aangehouden samen met twee andere Surinaamse vrouwen die ieder enige in pakketten verpakte kilo's cocaïne op hun lichaam droegen. Samen met de vrouwen zijn ook twee mannen aangehouden die als begeleider een oogje in het zeil hielden.

Voor zover bekend is het de eerste keer in Nederland dat in een cocaïne-strafzaak specifiek de naam van de Surinaamse legerleider Bouterse als medeplichtige is genoemd. De verdachten - die morgen terechtstaan voor de rechtbank in Haarlem - liepen tegen de lamp toen de marechaussee constateerde dat ze beschikten over valse Nederlandse paspoorten.

De vrouwelijke koeriers hebben verklaard te zijn geïnstrueerd door militairen. De pakketten met cocaïne werden geprepareerd in een huis in Paramaribo dat werd bewaakt door militairen. Op het vliegveld J. Pengel werden ze door de militaire politie direct naar het vliegtuig gebracht. De bagage werd niet gecontroleerd en ze hoefden nergens hun paspoorten te tonen.

Slechts een van de vrouwelijke koeriers heeft de naam van Bouterse genoemd. Als ze in moeilijkheden zou komen, moest ze maar zeggen dat de cocaïne eigendom van Bouterse was, zo hadden haar opdrachtgevers verteld. De andere verdachten weigeren verklaringen af te leggen over de herkomst van de cocaïne. Volgens een van hun raadslieden zijn de vrouwen doodsbang, vooral ook omdat hun familie nog in Suriname woont. Ze zouden niet alleen voor vertrek zijn bedreigd maar ook in de gevangenis waar ze nu verblijven.

De advocaat van een van de koeriers sluit niet uit dat de cocaïne in werkelijkheid van een met Bouterse concurrerende Surinaamse drugsorganisatie is. De vrouw zou dan mogelijk zijn geïnstrueerd om als een soort afleidingsmanoeuvre de naam van de legerleider te noemen.