Biografe dra. M.G. Schenk overleden

AMSTERDAM, 8 AUG. In het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis in Amsterdam is vannacht op 84-jarige leeftijd de schrijfster dra. M.G. Schenk overleden. Zij is vooral bekend geworden door haar boeken over het koninklijk huis.

Onlangs raakte ze in conflict met de uitgeverij De Europese Bibliotheek te Zaltbommel, die op het laatste moment weigerde een door haar geschreven biografie van prins Claus te publiceren.

Magdalena Geertruida Schenk studeerde Nederlands en geschiedenis in Utrecht. Als auteur debuteerde ze in 1933 in de Nieuwe Rotterdamse Courant. Een van haar eerste artikelen ging over de Willem de Zwijger-herdenking in Delft. In de Tweede Wereldoorlog schreef ze voor verschillende illegale bladen en stelde ze een boekje samen met radiotoespraken van koningin Wilhelmina.

Ze was redacteur van Hervormd Amsterdam en van het maandblad De Vrouw en haar huis. Behalve als auteur was mevrouw Schenk ook actief als vertaler. Ze vertaalde onder meer werk van Kirst en Feuchtwanger. Daarnaast bekleedde ze tal van bestuurlijke functies, bijvoorbeeld in de Vereniging van Letterkundigen.

Dat ze veel over het koningshuis schreef wil niet zeggen dat Schenk een kritiekloze Orangiste was. Het samen met Magdaleen van Herk geschreven boek Juliana, vorstin naast de rode loper bracht haar in aanvaring met koningsgezind Nederland. De publikatie leidde tot bommeldingen bij uitgeverij Elsevier en anonieme telefoontjes waarin de auteurs met de dood werden bedreigd.