Albanezen opnieuw per schip op de vlucht

TIRANA-ROME, 8 AUG. Duizenden wanhopige Albanezen hebben de laatste dagen opnieuw getracht hun land te ontvluchten. In de havens van Vlorë en Dorrës bestormden zij schepen waarmee zij naar Italië wilden oversteken. Hierbij zijn volgens de Albanese televisie twaalf mensen omgekomen. Het is de derde "exodus' van dit jaar.

Ongeveer 12.000 Albanezen zijn gisteren en vanmorgen al aangekomen in Italië. Het Italiaanse kabinet heeft na spoedberaad gisteravond besloten tot handhaving van de harde lijn waartoe bij de tweede exodus van dit jaar, in juni, werd besloten. Alle Albanezen zullen worden teruggestuurd. Tegen twee uur vannacht is de veerboot "Tiepolo' met tegen de duizend bootvluchtelingen die gisteren waren aangekomen, vanuit Brindisi naar Albanië vertrokken.

De twee volgepakte vissersboten waarmee deze vluchtelingen naar Italië zijn gekomen, waren de eerste van de nieuwe exodus. Sommige Albanezen op deze scheepjes waren voor de kust in zee gesprongen en hadden zwemmend het strand bereikt. Daar werden zij echter opgewacht door politie-agenten en met de anderen naar een opvangcentrum bij Lecce gebracht. Getuigen vertelden dat zij als wolven aanvielen op de maaltijd die ze kregen voordat ze werden teruggestuurd.

Een vrachtschip met naar schatting tienduizend Albanezen is vanmorgen in Bari aangekomen. In de haven van Otranto is vannacht een schip binnengevaren met ongeveer duizend Albanezen aan boord. Bij Brindisi ligt een schip met 300 vluchtelingen. Voor de kust van Calabrië varen twee Albanese boten die koers lijken te zetten naar Malta, met honderden vluchtelingen aan boord; acht van hen zijn naar Italië gezwommen.

Pag. 5:

Op de vlucht na geruchten

Deze nieuwe exodus van Albanezen - de derde van dit jaar en de vijfde in de laatste twee jaar - is begonnen in de havens van Vlorë en Dorrës, waar duizenden de afgelopen twee dagen hebben geprobeerd een schip te kapen. Volgens de Albanese televisie vielen twaalf doden toen mensen probeerden zwemmend een schip te bereiken dat in de haven van Dorrës voor anker lag. Het is onduidelijk of de slachtoffers zijn verdronken of dat zij zijn gedood door het kogelvuur waarmee de politie de bestorming van de schepen probeerde te voorkomen. Volgens berichten in Tirana zijn twee mensen omgekomen toen ze van volgepakte vrachtwagens op straat vielen.

Duizenden mensen waren naar de haven van Dorrës gestroomd, uit de stad zelf en uit andere delen van Albanië. Op het centraal station van Tirana werden treinen naar Dorrës bestormd en op de uitvalsweg waren met vluchtelingen volgepakte vrachtwagens te zien, op weg naar de kust. Volgens Italiaanse verslaggevers waren mensen zelfs per fiets en per paard en wagen naar Dorrës gekomen in de hoop naar Italië te kunnen vluchten.

In de haven van Dorrës werden ondanks verzet van de politie zes schepen gekaapt, een daarvan door 4.000 mensen. Volgens het ministerie van openbare orde werd uit de gelederen van de vluchtelingen geschoten. Een regeringswoordvoerder in Tirana zei dat vier politie-agenten gewond zijn geraakt.

In Vlorë is volgens de Albanese autoriteiten één schip gekaapt. Daar raakten het leger en de politie slaags met de vluchtelingen, die vervolgens hun woede koelden op het plaatselijke hoofdkwartier van de (ex-communistische) socialistische partij. De vluchtelingen haalden het standbeeld van Hysni Kapo, een voormalig partijkopstuk, omver. Zij bestormden het gebouw, plunderden het en staken het in brand.

De nieuwe exodus kwam op gang als gevolg van geruchten dat buitenlandse schepen op weg zouden zijn naar Albanië om vluchtelingen op te pikken. In de havens van Vlorë en Dorrës begonnen zich daarna dinsdag spontaan honderden mensen te verzamelen.

Het Albanese blad Republika schreef de nieuwe uittocht toe aan een bewuste poging van “duistere krachten”, die Albanië trachten te destabiliseren door geruchten in omloop te brengen. Het blad Bashkien omschreef de exodus als “evenzeer een vorm van nationale zelfmoord als het isolement van vroeger”.

De Italiaanse ministers van binnenlandse zaken en immigratie hebben gisteren spoedberaad gehouden over de nieuwe golf bootvluchtelingen. In overleg met premier Andreotti is besloten dat de Albanese schepen geen toestemming meer zullen krijgen om af te meren in Italiaanse havens.

Er werd vanmorgen op gespeculeerd dat de volgepakte vrachtvaarder die in de loop van de ochtend in Bari is aangekomen, wel zou mogen aanleggen. De Albanezen zouden dan naar het stadion van de stad worden gebracht voor een medische controle, om daarna op minder gevaarlijk volgepakte boten terug te worden gebracht.

Vanmorgen is een missie van Buitenlandse Zaken inderhaast naar Tirana vertrokken. Doel is tegenover de Albanese regering de beloftes voor economische steun te herhalen, maar tegelijkertijd te onderstrepen dat Italië geen Albanezen meer toelaat. Rome heeft herhaaldelijk aangedrongen op strengere controle in de Albanese havens, om te voorkomen dat schepen worden bestormd.

In Italië is de nieuwe exodus in verband gebracht met het besluit van het kabinet, eerder deze maand, om de volgens de officiële cijfers 24.000 Albanese bootvluchtelingen die in maart naar Italië zijn gevlucht, vóór de verkiezingen in Albanië, niet te dwingen om terug te gaan.

In veel grote steden zwerven nu groepen Albanezen rond die geen werk en onderdak hebben kunnen vinden, maar niet terug willen. Volgens de Italiaanse politie zijn er steeds meer Albanezen die proberen naar andere landen te vluchten.