Spaanse Bild mislukt al na 3 maanden

MADRID, 7 AUG. De poging om een Spaanse versie van de Bild Zeitung te maken is mislukt. Gisterochtend lag Claro, de kloon van het Duitse boulevardblad, nog in de kiosken met voorop een fraaie kleurenfoto van koning Juan Carlos tijdens een zwempartijtje in de Middellandse Zee. Maar toen de tweehonderdvijftig redacteuren even later aan de vervaardiging van de editie voor vandaag wilden beginnen, werd hen meegedeeld dat de directie de publikatie met onmiddellijke ingang had gestopt.

De Axel Springer Verlag en zijn Spaanse partner Prensa Española, ondermeer uitgeefster van het conservatieve dagblad ABC, hadden tot dusver naar schatting dertien miljard peseta (ongeveer 240 miljoen gulden) in het experiment gestoken. Om er een succes van te maken zou een nog veel grotere investering nodig zijn, zo liet de directie van het dagblad gisteren weten, en die achtte men op dit moment niet meer verantwoord.

Bij de lancering van Claro, in april van dit jaar, werd nog aangekondigd dat het blad zeker vijf jaar de kans zou krijgen om zich een positie op de markt te verwerven. De uitgevers waren er echter van overtuigd dat hun geesteskind al kort na de geboorte een oplage van 300.000 exemplaren zou kunnen halen, om vervolgens binnen enkele maanden door te groeien naar het dubbele aantal. Op grond van deze prognose was een redactie met vestigingen in Madrid, Barcelona, Valencia, Sevilla en Bilbao gevormd en waren vier moderne kleurendrukkerijen op verschillende plaatsen in het land geïnstalleerd. In de eerste weken werden echter niet meer dan enkele tienduizenden nummers per dag verkocht, pas na de introductie van een loterij met forse geldprijzen steeg de oplage tot boven de honderdduizend. Al snel openbaarden zich bovendien verschillen van mening tussen de Duitse en Spaanse partners in de onderneming. De Duitsers meenden dat de Spanjaarden hun op sex en sensatie gebaseerde formule niet voldoende in de vingers hadden, Prensa Española raakte bevreesd voor haar imago. Na het ontslag van de hoofdredacteur werd Claro de laatste maanden geleid door een ploeg Duitse journalisten, veteranen van Bild die zich in gezelschap van een tolk over de redactie bewogen.

Het verdwijnen van het boulevardblad wordt vandaag door de commentaarschrijvers van andere kranten niet zonder tevredenheid gememoreerd. Kennelijk is het niet mogelijk in Spanje een krant te beginnen zonder journalistiek vakmanschap en kennis van de lokale verhoudingen. Men geeft echter ook toe dat er factoren zijn die het voor een Bild-achtige krant wel bijzonder moeilijk maken: het feit dat er in Spanje verhoudingsgewijs weinig kranten worden gelezen en de omstandigheid dat er al een bloeiende weekbladpers is die van roddels en halve waarheden leeft.