Rebellen trekken zich terug uit interim-regering Liberia

MONROVIA, 7 AUG. Rebellenleider Prince Johnson heeft gisteren aangekondigd dat hij zich terugtrekt uit de interim-regering van dr. Amos Sawyer in Liberia. Volgens Johnson maakt de interim-regering zich schuldig aan slecht beheer van 's lands economie en aan ongeoorloofde uitgaven. Bovendien is de interim-regering volgens Johnson niet in staat gebleken de eenheid te herstellen in het land dat door de burgeroorlog van afgelopen jaar ernstig is verdeeld.

Johnson en diens Independent National Patriotic Front of Liberia (INPFL) hadden afgelopen maart de vice-president voor de interim-regering geleverd. Interim-president Sawyer, een professor die uit ballingschap terugkeerde nadat de mannen van Johnson op 9 september vorig jaar president Samuel Doe voor het oog van de camera hadden vermoord, had gisteren geen onmiddellijk commentaar op het nieuws dat het INPFL zich uit de interim-regering terugtrekt.

Het besluit van Johnson brengt de moeizame vredesbesprekingen in Liberia in gevaar. Voor eind deze maand staat een bijeenkomst gepland over de ontwapening van de belangrijkste facties in het land, waaronder het INPFL van Johnson. De ontwapening zou de weg moeten vrijmaken naar vrije verkiezingen.

Charles Taylor, de belangrijkste rebellenleider die het overgrote deel van Liberia controleert, is tegen de interim-regering. Taylor zit met zijn eigen regering in Gbarnga op zo'n 200 kilometer van de hoofdstad Monrovia waar interim-president Sawyer de scepter zwaait. (AFP, AP, Reuter)