"Pakistaan smokkelde nucleair materiaal'

BONN, 7 AUG. De Duitse autoriteiten hebben begin vorige maand een gepensioneerde Pakistaanse generaal gearresteerd die ervan wordt verdacht betrokken te zijn bij de illegale export van nucleair materiaal van de Verenigde Staten naar zijn land, zo is gisteren in Bonn meegedeeld.

De 62-jarige Inam Ul Haq werd op 11 juli op de luchthaven van Frankfurt aangehouden. Hij zat op een vlucht van Karachi naar Amsterdam met een tussenlanding in Frankfurt. Inam gaf voor een zakenman te zijn, maar volgens Westerse inlichtingendiensten was hij voorheen werkzaam bij de Pakistaanse atoomcommissie en zou hij die activiteiten hebben voortgezet.

De Amerikaanse autoriteiten hebben Duitsland inmiddels gevraagd om uitlevering van de Pakistaan, die volgens Washington heeft gelogen over export van “metalen die kunnen worden gebruikt voor nucleaire doeleinden”, zo zei een Duitse regeringswoordvoerder. De Amerikanen waren zo ingenomen met de aanhouding dat ze de Duitse grenspolitie persoonlijk hebben bedankt. De VS zetten vorig jaar de economische hulp aan Islamabad stil omdat de Pakistaanse regering niet voldoende garanties wist te geven over het vreedzame karakter van haar nucleaire programma.

De naam van Inam is ook in verband gebracht met de Britse Bank of Credit and Commerce International (BCCI), die er onder meer van wordt verdacht verscheidene landen te hebben geholpen bij duistere praktijken zoals de geheime ontwikkeling van kernwapens.

In Islamabad is ten stelligste ontkend dat Inam Ul Haq voor de Pakistaanse overheid werkt. Over de relatie van Inam met de BCCI zei zijn Duitse advocaat gisteren: “Dat is de eerste keer dat ik daar iets over hoor”. (AP, Reuter)