Opnieuw banenverlies bij Siemens-Nixdorf

ROTTERDAM, 7 AUG. Het Duitse computerbedrijf Siemens-Nixdorf Information Systems (SNI) wil vóór het eind van 1992 3.000 banen schrappen in een poging de voortdurende verliezen een halt toe te roepen. Het bedrijf verwacht met de afslanking 700 miljoen gulden te besparen.

Het opheffen van de banen is onderdeel van de consolidatie van de nieuwe onderneming, die vorig jaar ontstond door de Siemens' overname van het noodlijdende Nixdorf. Siemens nam ook het grote verlies van Nixdorf over. SNI beschrijft de huidige operatie als “het optimaliseren en rationaliseren” van de bronnen waarover de afzonderlijke bedrijven beschikken.

Op dit momen werken 52.000 mensen bij SNI, van wie 15.000 buiten Europa. Bij de marketing- en service-divisie moeten 2000 banen verdwijnen, op de produktie-afdeling nog eens 1000. Zestig procent van de banen zal in Duitsland verdwijnen. De landen die naast Duitsland het meest onder de ontslagen zullen lijden zijn Spanje, Frankrijk en Groot-Brittanië.

Dit is de tweede keer dat SNI fors in banen snoeit. Eerder verdwenen al meer dan 1000 banen in Spanje, Frankrijk en Groot-Brittanië. Net voordat Siemens Nixdorf overnam, ontsloeg Nixdorf 4.000 van zijn 29.000 werknemers.

Een woordvoerder van het concern zei dat de inkrimping waarschijnlijk niet voor het eind van 1992 uitgevoerd zal worden, gezien de vereiste onderhandelingen met de vakbonden en andere werknemersverenigingen.

SNI voorziet in dit eerste volle jaar van bedrijfsvoering een verlies van 350 miljoen D-mark tot aan september. Eerder was gezegd dat men dit jaar al zonder verlies of winst zou draaien. Vorig jaar verloor het bedrijf 800 miljoen D-mark, bij een omzet van 5,6 miljard mark. Die omzet lag 10 procent lager dan de omzet van de twee afzonderlijke ondernemingen over een vergelijkbare periode.