Ontslag voor 18 directeuren; V&D snijdt in management warenhuizen

ROTTERDAM, 7 AUG. Vendex zet het mes in de staf van de verliesgevende warenhuizen Vroom & Dreesmann. Alle 18 regio-directeuren en 40 procent van de bedrijfsleiders zijn van hun functie ontheven.

Dit heeft V&D-woordvoerder drs.J.A.H. Lempers vandaag bevestigd. De ondernemingsraad van V & D buigt zich op dit moment bovendien over de sanering van het midden- en lager kader. Volgens de bonden moeten honderden kaderleden een andere baan zien te vinden.

De gezondmaking van de warenhuizen van V & D duurt veel langer dan verwacht. De eerste fase, het herplaatsen van 1450 medewerkers, is al afgerond zonder dat in de eerste maanden van dit jaar herstel is opgetreden. Vorig jaar boekte V & D een verlies van 70 miljoen gulden.

De vakbonden zijn tot nu toe te spreken over het sociale beleid waardoor het aantal gedwongen ontslagen in de afgelopen twee jaar tot 12 beperkt kon blijven. Bestuurder van de Vakbond van Hoger Personeel H. van Maarseveen vindt echter dat de nieuwe saneringsoperatie, waarbij 22 van de 58 bedrijfsleiders een nieuwe baan moet zoeken, niet zorgvuldig genoeg is aangepakt.

“De regiodirecteuren die deze maand zijn opgestapt kregen een bemiddelingstijd van 6 maanden. De 22 regio-directeuren krijgen echter maar 3 maanden. Dat is voor zo'n functie veel te weinig. Outplacementbureaus beginnen er niet eens aan. Er zijn mensen bij die 24 jaar voor V & D gewerkt hebben. In veel families spelen zich op dit moment drama's af.”

Van Maarseveen meent dat de staf veel moeilijker plaatsbaar is dan de 1450 andere werknemers. “Wij bereiden ons voor op talrijke procedures om gedwongen ontslagen aan te vechten”.

Volgens Lempers wil V & D alle 58 V & D-vestigingen zelf verantwoordelijkheid voor het resultaat geven. Tot 1 augustus lag die verantwoordelijkheid bij 6regio-vestigingen, waar 18 directeuren de scepter zwaaiden. Het merendeel van hen is vervroegd met pensioen gegaan. Volgens Lempers wordt voor 7 nog een oplossing gezocht.

Nu de regiokantoren zijn weggevallen moeten de vestigingsdirecteuren aan meer eisen voldoen. Bijna 40 procent van de directeuren kon hier niet aan voldoen. Zij worden officieel 1 september van hun functie ontheven.

Bondsbestuurder Van Maarseveen is boos omdat V & D niets gedaan heeft om de bedrijfsleiders aan de nieuwe eisen te laten voldoen. “Ze beginnen nu pas aan de opleiding”.

De nieuwe reorganisatie heeft volgens V & D niets te maken met het aantreden van drs P.E. Hamming als directeur en tevens lid van de hoofddirectie van Vendex. Hij verving in juni J.N. Kessels omdat deze er niet in slaagde het resultaat te verbeteren.