Kritiek op volksvermaak met stieren

LONNEKER, 7 AUG. Stieren die gezadeld en met een berijder over een stel brandende olievaten moeten springen. Het was volksvermaak op een concours hippique in Lonneker, bij Enschede, het afgelopen weekeinde. Duizenden toeschouwers kwamen op het spektakel af.

De Landelijk Inspectie Dierenbescherming (LID) ergert zich echter groen en geel aan dit soort "wantoestanden' en heeft bij de gemeente Enschede het verzoek ingediend er in het vervolg geen vergunning meer voor af te geven. “Dit is natuurlijk absoluut verwerpelijk”, zegt LID-medewerker W. Wannijn.

De LID heeft in 1987 alle gemeenten een brief gestuurd met het verzoek advies te vragen over de afgifte van vergunningen voor "volksvermaak met dieren'. Omdat het aantal adviesaanvragen afnam, werd in mei van dit jaar opnieuw zo'n brief de deur uitgedaan.

Volgens Wannijn neemt het aantal volksfeesten waar "spelletjes' met dieren worden gespeeld nog steeds toe. “Het zijn vooral ruitersportverenigingen, plattelandsjongeren en carnavalsverenigingen die zich er mee bezig houden. De spelletjes die met dieren worden gespeeld, worden ook steeds buitennissiger.” Stierrijden en stierspringen kunnen niet zonder als dierenmishandeling worden aangemerkt, aldus Wannijn. “Het is heel moeilijk om een grens te trekken tussen dieren kwellen en sollen met dieren. Sollen mag kennelijk, in elk geval is het voor veel mensen maatschappelijk aanvaardbaar.”