KNSF zwicht voor kritiek aandeelhouders

ROTTERDAM, 8 AUG. De aandeelhouders van Koninklijke Nederlandsche Springstoffenfabrieken Fabrieken (KNSF) mogen toch zelf een bod uitbrengen op een bedrijfsterrein van het failliete Muiden Chemie. In een zes uur durende aandeelhoudersvergadering gisteren in Amsterdam ging het bestuur door de bocht.

De directie van KNSF had in principe het terrein verhuurd aan Royal Ordnance, een dochteronderneming van British Aerospace. De aandeelhouders vinden dat de verkoopprijs veel te laag is. Toen ook de vertegenwoordiger van de Staat, die een belang van vijftig procent in KNSF heeft, zich achter dit standpunt schaarde, besloot het bestuur het contract opnieuw aan de orde te stellen.

De komende week kan het bestuur een bod verwachten van een groep aandeel- en certificaathouders op het bedrijfsterrein in Muiden. Bovendien bleek er nog onbekende derde partij, vertegenwoordigd door effectenbank Kempen & Co, die een bod wil uit brengen.

De aandeelhoudersvergadering was bijeengeroepen door een groep verontruste aandeelhouders die met de dreiging van een kort geding het bestuur opriep geen overhaaste beslissingen te nemen over de verhuur van de terreinen van Muiden Chemie aan Royal Ordnance.

KNSF-directeur mr.G.H. Veenhoven maakte bekend dat met de Britten in principe is afgesproken dat ze voor een duur van 25 jaar en voor 400.000 gulden per jaar de eigenaar van de terreinen kunnen worden. Royal Ordnance wil daar weer kruit gaan produceren. Volgens Veenhoven kan acht miljoen gulden bespaard worden door met de Britten in zee te gaan. Bovendien zouden dan ongeveer 50 van de ruim honderd banen behouden blijven. Wanneer het contract niet zou doorgaan zou, volgens Veenhoven, huisbankier Pierson Heldring & Pierson faillissement voor KNSF kunnen aanvragen.

De aandeelhouders vinden de huuropbrengst te weinig en vermoeden dat Pierson 12,5 miljoen gulden ondershands van de Britten krijgt. Het bestuur liet echter weten niets te voelen voor alternatieven voor verkoop of projectontwikkeling. Pas toen na vier uur vergaderen een groep aandeelhouders met een eigen bod op de bedrijfsterreinen van Muiden Chemie kwam van 4 miljoen gulden wilde het bestuur het contract opnieuw bezien. Mede omdat een afgevaardigde van Kempen & Co meldde ook een potentiële klant te hebben. Hierop besloot het bestuur na lang aandringen uitstel aan de Britten te vragen, maar wanneer Royal Ordnance de deal dreigt af te blazen, tekent het bestuur alsnog.