Irak experimenteerde met miltvuur, voedselvergiftiging

BAGDAD- NEW YORK, 7 AUG. Irak heeft tegenover een onderzoeksteam van de Verenigde Naties toegegeven dat het heeft geexperimenteerd met miltvuur, een dodelijke ziekte, en met voedselvergiftiging als onderdelen van een programma van biologische oorlogvoering. De leider van het VN-team, David Kelly, gaf gisteren nieuwe details over de bevindingen van zijn missie.

“Ze hebben toegegeven proeven te hebben genomen met miltvuur en met bacterien voor voedselvergiftiging”, zei Kelly. Het VN-team bezocht de afgelopen vier dagen een biologisch laboratorium in Salman Pack, dertig kilometer ten zuiden van Bagdad. Volgens Kelly was de produktie van biologische wapens ter plekke niet erg groot, maar hij wees er op dat de VN elders in Irak nog inspecties moeten uitvoeren.

Nadat een ander VN-team, dat Iraks ontwikkeling van nucleaire wapens onderzoekt, eerder al een zeer kleine hoeveelheid (2,7 gram) plutonium had ontdekt, stuitten de manschappen van Kelly in Salman Pack bij toeval op een loden doos met het radioactieve kobalt-60. Hij zei dat bij het openen van een bunker de doos was ontdekt. “We maakten ons zo snel als we konden uit de voeten”, aldus Kelly, wiens team niet was beschermd tegen radioactiviteit. De Irakezen konden geen verklaring geven voor de aanwezigheid van het kobalt-60, dat normaal gesproken wordt benut voor medische doeleinden.

VN-functionarissen in New York hebben gisteren gezegd dat ze een lijst hebben waarop de bedrijven staan die Irak van materiaal voor de vervaardiging van chemische wapens hebben voorzien. De lijst zal niet openbaar worden gemaakt; regeringen die erom vragen kunnen de informatie van de VN krijgen. (AFP, AP, Reuter)