Het interieur is E.J. Nederkoorn RA vertrouwd ...

Het interieur is E.J. Nederkoorn RA vertrouwd wanneer hij volgende week zijn intrek neemt in deze directiekamer.

De nieuwe bestuursvoorzitter van Fokker heeft de boedel van zijn voorganger ir. M. Kuilman vrijwel ongewijzigd overgenomen, maar als bestuurslid had hij al een kamer met een vergelijkbare inrichting. Zwartlederen stoelen en een ferm bureau, een zwartlederen zitje, grijs tapijt en de in Nederlandse directievertrekken onvermijdelijke yuca en ficus - nummer 63 in dit geval. Uit zijn vorige kamer heeft Nederkoorn twee persoonlijke noten meegenomen, kunstwerken van Karel Appel. Op de foto zichtbaar is Appels interpretatie van een vliegtuig. De winst van Nederkoorns interne verhuizing is ramen aan twee zijden, waar hem vroeger slechts uitzicht gegund was in één richting. Als een ruimer uitzicht op Amsterdam Zuid-Oost tenminste winst mag worden genoemd. Het zal hem in ieder geval niet afleiden van de zware taak waarvoor 's lands enige vliegtuigbouwer zich gesteld ziet: zorgen dat het bedrijf met 12.000 werknemers en 3 miljard gulden omzet ook over een paar jaar nog bestaat. De modellen van Fokkers succesvolle, maar nu verouderde F-27 en F-28 vliegtuigen dienen hem ter inspiratie, alsmede de plaquette die herinnert aan de verkoop van 150 Fokker 100 toestellen aan American Airlines. Deze order uit 1989 was de grootste die Fokker ooit ontving. Maar de vliegtuigmarkt is weerbarstig en 1991 bracht nog geen verkoopsuccessen voor het huidige aanbod, de Fokker 50 en de Fokker 100. Mogelijk zorgen geplande versies met tachtig en 130 stoelen voor nieuwe klanten. De deur van Nederkoorns kamer schijnt altijd open te staan. (Foto Thijs Wolzak, tekst Hans Wammes)