Foto: Het Bosbad de Utrechtse Heuvelrug ligt op ...

Foto: Het Bosbad de Utrechtse Heuvelrug ligt op een terrein van 5 hectare groot in de gemeente Leersum, ten westen van Veenendaal.

Het werd in 1971 aangelegd op het hoogste punt van de Heuvelrug. De kom waarin het bad ligt is een zandafgraving. Architect Sprecher, die vooral in Zwitserland veel ervaring opdeed, bouwde een achthoekig ondiep bad (links) voor kinderen en een trapeziumvormig bad ernaast. Toen de bezoekersaantallen in de jaren tachtig terugliepen werd besloten een glijbaan met een lengte van 115 meter aan te leggen. De baan loopt van de top van de heuvel, bij het restaurant (op de foto niet zichtbaar) naar beneden. Sinds deze publiekstrekker halverwege de jaren tachtig zijn intrede deed en sinds enkele baden in de omgeving slachtoffer werden van bezuinigingsmaatregelen, stegen de bezoekersaantallen weer. Dit seizoen waren er tot nu toe 50.000 bezoekers. In de nabije toekomst wordt het terrein ook toegankelijk voor groepskampeerders.

(Foto Daria Scagliola)