Fidel Castro

Hoe gedraagt Fidel Castro zich bij de Panamerikaanse Spelen in Havana ten opzichte van de Amerikaanse atleten? Die in politiek opzicht belangrijke vraag stelden Amerikaanse journalisten zich bij de ereceremonie van de 100 meter sprint voor vrouwen.

De Cubaanse president overhandigde de gouden medaille aan de Cubaanse Liliana Allen en de bronzen medaille aan de Jamaicaanse Beverly McDonald. De uitreiking van het zilver aan de met een Amerikaanse vlag getooide Cryste Gaines liet hij over aan de voorzitter van de organisatie van de Panamerikaanse Spelen, de Mexicaan Mario Vazquez Rana. De Amerikanen reageerden ontstemd en het hoofd van het atletiekteam Jose Rodriguez kondigde een persconferentie aan. Later bleek dat er sprake was van een misverstand. De Cubaanse president schudde de hand van de Amerikaanse, die op dat moment de vlag van haar land nog in de andere hand had.