Centrale rol werpers in EK honkbal

MONTFIASCONE, 7 AUG. - Het Europees honkbalkampioenschap en daarmee het startbewijs voor het eerste Olympische toernooi zal op een enkele decimeters hoog heuveltje worden beslist. Dat is de opvatting van de technische leiders van het Nederlands team. Het heuveltje is gesitueerd in het Stadio Communale van Nettuno, een badplaatsje aan de Tyrreense Zee.

Na de overwinning van Nederland in de kruisfinale op Frankrijk (10-0 in zeven innings) en die van Italië op Spanje kan het echte spel beginnen. Zo beschouwt Carles Urbanus althans zijn werk als pitcherscoach. “Je moet de aanval van de tegenstander voorblijven. Door veel te variëren in de pitching proberen we de slagman uit balans te houden.”

De razendsnelle wisseling van werpers is in het Amerikaanse profhonkbal niet ongebruikelijk, een reliever die op het beslissende moment een voorsprong kan vasthouden tevens miljoenen waard. Menige Nederlander vindt het maar merkwaardig als er voor één "nul' een nieuwe werper komt opdraven. De door Urbanus bewonderde Harvey Shapiro (eerst coach bij Amstel Tijgers, daarna van het Nederlands team) introduceerde de “set-up man” (middle reliever), die het werk van de starter na vijf of zes innings overneemt, waarna de afmaker in stelling wordt gebracht.

In samenwerking met de verantwoordelijke manager Jim Stoeckel heeft Urbanus, waarschijnlijk de beste honkballer die Nederland ooit heeft gekend, dit concept nader uitgewerkt.