Centrale banken in VS verlagen opnieuw rente

ROTTERDAM, 7 AUG. In een poging het aarzelende herstel van de Amerikaanse economie te ondersteunen hebben de centrale banken in de Verenigde Staten gisteren de rente met een kwart procentpunt verlaagd. Het was de vijfde kleine renteverlaging dit jaar.

De verlaging van de zogenoemde federal fund rate, de rente die de banken elkaar onderling berekenen, van 5,75 procent tot 5,5 procent, volgde kort na de publikatie van tegenvallende werkloosheidscijfers. Eind vorige week werd duidelijk dat de Amerikaanse economie voortdurend duizenden arbeidsplaatsen verliest.

De financiele markten reageerden enthousiast. Vanochtend stegen de koersen op de Europese beurzen, nadat gisteravond ook Wall Street hoger was gesloten. De dollar bleef stabiel.

Economen in New York betwijfelen of de Federal Reserve, het Amerikaanse stelsel van centrale banken, in zijn opzet zal slagen. Eerdere verlagingen van de interbancaire rente hebben nauwelijks geleid tot meer economische bedrijvigheid. De banken hebben het extra geld dat door de renteverlaging beschikbaar kwam niet benut om leningen te verstrekken aan Amerikaanse bedrijven. In plaats daarvan hebben ze het belegd in staatsobligaties om zo hun eigen balans te versterken.